09.05.2014 13:13

Oranje -17 wint eerste wedstrijd op EK

In Malta werken acht landen in de maand mei het Europees Kampioenschap onder 17 af.

Het is de jeugd van Oranje gelukt om de eerste groepswedstrijd op het Europees Kampioenschap in Malta te winnen. Tegen de leeftijdsgenoten in Turkije werd er in één helft maar liefst vijf keer gescoord: 3-2.

De eerste helft was niet bijster interessant, waarmee dus duidelijk wordt dat beide ploegen met een 0-0 stand aan de thee gingen. Turkije was echter wel de betere ploeg, maar was voor het doel niet scherp genoeg. Voor Oranje was Marlon Slabbekoorn dichtbij, maar zijn inzet ging over het Turkse doel.

In de tweede helft veranderde het spelbeeld drastisch. Vlak na de rust zette Enes Ünal Turkije op een 0-1 voorsprong nadat een vrije trap niet goed werd verwerkt. Via Calvin Verdonk werd het echter tien minuten later alweer 1-1. Het talent benutte een terecht gegeven strafschop na een overtreding op Steven Bergwijn. Bondscoach Maarten Stekelenburg veranderde van tactiek na de gelijkmaker en bracht spelmakers Abdelhak Nouri (Ajax) en Bilal Ould-Chikh (FC Twente) en dat deed de wedstrijd kantelen.

Het was namelijk het talent van Ajax die heel simpel de 2-1 maakte. Daar had hij echter de hulp van Ould-Chikh voor nodig. Die knalde van buiten de zestien hard op de vuisten van de Turkse doelman, waarna de intikker van dichtbij voor Nouri een koud kunstje was. In de 75e minuut draaiden de talenten de rollen om. Nouri bediende met een mooie boogbal breed zijn collega van FC Twente en die wipte de 3-1 simpel over doelman Tarik Cetin heen. Turkije onder 17 kwam via een kopbal nog terug tot 3-2, maar de overwinning kwam niet meer in gevaar.

Oranje onder 17 voetbalt op het EK in Malta in groep A tegen het gastland en tegen Engeland onder 17. Op 12 mei komen de Nederlandse talenten weer in actie, om vervolgens op 15 mei de laatste groepswedstrijd te spelen. Door de overwinning is een plek in de halve finale van het toernooi een stuk dichterbij gekomen.