13.05.2014 13:05

Keeper in de verkeerde zestien

Het voetbalseizoen voor clubs komt steeds dichterbij. De Nederlandse competitie is allang afgelopen, maar in de play-offs wordt er nog gestreden om diverse tickets. Inmiddels zijn NEC en Roda JC gedegradeerd uit de Eredivisie, maar het had heel weinig gescheeld of RKC Waalwijk mocht zich ook melden in dat rijtje. In de slotfase kwam de ploeg in de tweede ronde van de play-offs meerdere keren goed weg tegen De Graafschap.

Keepertje mee

Het is altijd al één van mijn favoriete aspecten van het voetbal geweest. Een ploeg moet één keer scoren in de slotfase, terwijl het niet uitmaakt als ze nog een tegentreffer krijgen. Een corner of een vrije trap vanaf de zijkant en daar komt een boomlange man van de andere kant aangelopen. De keeper, die altijd moet toekijken en alleen maar kan hopen dat de tien spelers van zijn ploeg het voor elkaar krijgen. Bij RKC Waalwijk – De Graafschap was het Theo Zwarthoed. 31 jaar, 1.88 meter lang en vol adrenaline.

De man in het zwart

We kijken naar de klok: 96e (!!) minuut. Er werden vijf minuten blessuretijd bijgetrokken, maar om de één of andere manier  wordt er toch nog doorgespeeld. De Graafschap krijgt een corner en daar komt Zwarthoed. De enige man in het hele strafschopgebied die geheel in het zwart gaat. Hij kiest positie zoals alleen een keeper dat kan. “Hier zal wel goed zijn.” Zo lekker rond de penaltystip, een mooie plek. Twee keepers in de zestien kan nooit goed gaan. Vaak is de ene goalie zo lomp dat niemand hem echt af kan dekken. Zo ook bij Zwarthoed. De bal komt pardoes in zijn gebied en hij krijgt ook nog zijn hoofd tegen de bal!

Scrimmage

Hij kopt de bal richting de linkerhoek, maar het is zo druk in de vijf meter dat de bal geen doorgang vindt naar het doel. Zwarthoed, die afscheid neemt van de formatie uit Doetinchem, had zich met één kopbal onsterfelijk kunnen maken. RKC Waalwijk gedegradeerd, De Graafschap op naar de derde ronde en misschien wel de Eredivisie.

Het mocht niet zo zijn. RKC Waalwijk houdt met veel geluk stand en is dus nog niet gedegradeerd. De Graafschap zal nog een jaartje in de Jupiler League strijden in de hoop dat het volgend seizoen beter afloopt. 

Door: Jos Boesveld

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner