18.05.2014 16:30

FC Dordrecht schaart zich bij Excelsior en Willem II

FC Dordrecht is de derde en laatste club die dit seizoen promotie naar de Eredivisie heeft afgedwongen. In een spannende wedstrijd tegen Sparta Rotterdam trok de thuisploeg met 3-1 aan het langste eind. Eerder op de dag verzekerde Excelsior zich ook al van een jaartje op het hoogste niveau in Nederland.

Door een blessure van Khalid Sinouh stond jongeling Ricardo Kieboom onder de lat bij Sparta Rotterdam. De 22-jarige doelman liet van tevoren weten te staan trappelen om de finale van de play-offs te spelen. Kieboom had zijn zenuwen echter niet helemaal onder controle. Na vijf minuten glibberde een ogenschijnlijk houdbare bal van Funso Ojo tussen de handen van de sluitpost door: 1-0. De lijn van het heenduel werd daarmee voortgezet. In Rotterdam ontstonden de meeste doelpunten eveneens door fouten in de defensie. FC Dordrecht begon na het openingsdoelpunt slordig te spelen. In de problemen kwam het niet tegen de voorhoede van Sparta. De aanvallers van de bezoekers waren nauwelijks aanspeelbaar voor hun teamgenoten.

Het eerste bedrijf stond vol met blessurebehandelingen, wat resulteerde in zeven minuten blessuretijd. Zo klapten Pieter Nys en Kieboom hard met de hoofden tegen elkaar, waarbij vooral de doelman niet ongeschonden uit de strijd kwam. Aan de andere kant verliet Ilias Haddad met een hamstringblessure het veld. Uiteindelijk moest ook Kieboom zich laten vervangen. Vervanger Roy Kortsmit moest meteen aan de bak vanwege een indraaiende vrije trap. Voordat Kortsmit de bal geraakt had, lag die achter hem in het doel. Sparta-huurling Paul Gladon kopte de standaardsituatie knap in het doel: 2-0. Voor Sparta was er geen doorkomen aan, waardoor de supporters van FC Dordrecht zich in de rust al rijk rekenden.

Direct na de theepauze kreeg FC Dordrecht de uitgelezen mogelijkheid om de wedstrijd in het slot te gooien. Ojo werd in de zestien in de mangel genomen door Nys en Cendrino Misidjan. Jeffrey Fortes faalde opzichtig vanaf elf meter. Invallend doelman Roy Kortsmit tikt de poging uit de linkeronderhoek. Vlak daarna kwam de spanning direct terug in de wedstrijd. Een afgeslagen bal werd door Mimoun Mahi koelbloedig gepromoveerd tot doelpunt. FC Dordrecht was daarna flink van slag. De nervositeit begon toe te slaan bij de thuisploeg.

In de slotfase trok FC Dordrecht de controle weer naar zich toe. Sparta-trainer Gert Kruys was daardoor genoodzaakt meer risico te nemen. Achterin moest Michel Breuer een-op-een gaan spelen met Gladon, waardoor Dordrecht veel ruimte kreeg in de omschakeling. Het was Dordrecht dat ontsnapte aan een tegendoelpunt. Johan Voskamp wipte de bal oog-in-oog met Warner Hahn over de doelman en het doel heen. De gasten eindigden met tien man vanwege een tweede gele kaart voor Steef Nieuwendaal vier minuten voor tijd. In de blessuretijd besliste Giovanni Korte de wedstrijd door de 3-1 te maken.

Door: Robin Tibbe