20.05.2014 13:15

Een lastige invalbeurt

Roy Kortsmit moet in de finale van de play-offs (2013/2014) invallen voor de geblesseerde Ricardo Kieboom. (18-5-2014)
Roy Kortsmit moet in de finale van de play-offs (2013/2014) invallen voor de geblesseerde Ricardo Kieboom. (18-5-2014)

De kaarten in de Nederlandse competities zijn geschud. Drie ploegen promoveren, maar Sparta zit daar niet tussen. Roy Kortsmit maakte dat als derde keeper van dichtbij mee, maar werd uiteindelijk Schlemiel van de Week.

Trainer Gert Kruys van Sparta gaf het voor de belangrijke wedstrijd al aan: “Roy Kortsmit en Ricardo Kieboom zitten dicht tegen elkaar aan qua niveau.” Toch mocht Kieboom onder de lat beginnen tegen FC Dordrecht. Vaste keeper Khalid Sinouh had een hamstringblessure, waardoor hij niet kon keepen. Dat is natuurlijk het eerste punt waar je van baalt. Je bent even goed, maar wordt toch gezien als derde keeper.

Op de bank

Omdat Sinouh eerste keeper is en Kieboom de tweede, zit Kortsmit vaak niet bij de selectie. In een hele belangrijke wedstrijd voor Sparta was dit wel het geval. Het komt echt niet zo vaak voor dat een keeper die in de basisopstelling staat uitvalt, maar tegen FC Dordrecht was dit wel het geval. Kieboom komt hard in aanraking met een verdediger en moet vanwege een hoofdwond het veld ruimen. Kortsmit heeft als eerste taak: Een aanvallende vrije trap verdedigen met zijn team.

Balgevoel

Het is alleen keepers toegestaan om tijdens de warming-up naast het veld met ballen te werken. Een voetballer moet het doen met rekken en strekken, maar als je handschoenen draagt mag je ook worden ingeschoten. Kortsmit en zijn keeperstrainer hebben daar de tijd voor gehad, dus het balgevoel was aanwezig. Het ging alleen niet om de wedstrijdbal. En het zou ook even duren voordat Kortsmit het juiste gevoel van de wedstrijdbal zou krijgen.

De vrije trap

Funso Ojo (FC Dordrecht) staat op een kleine dertig meter achter de bal. Met een mooie trap brengt hij de bal zo rond de vijf meter. Wie goed telt ziet vijf Spartanen in het strafschopgebied (zes als je keeper Kortsmit meetelt) en drie spelers van FC Dordrecht. Slechts één gaat er echter voor de bal. Uitgerekend Paul Gladon, die onder contract staat bij Sparta, is de enige die springt en de bal richting de rechterhoek doorkopt. Kortsmit duikt, mist de bal, rolt door, staat op en schreeuwt naar zijn verdedigers. Hij heeft de wedstrijdbal nog niet aangeraakt, maar mag het leer wel uit het net vissen.

Door: Jos Boesveld

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner