28.05.2014 22:47

Aanvaller Promes schittert met Jong Oranje

Aanvaller Quincy Promes heeft woensdagavond in Jong Oranje nadrukkelijk zijn kandidatuur gesteld voor het komende WK in Brazilië. De 22-jarige vleugelspits van FC Twente maakte in de EK-kwalificatiewedstrijd in en tegen Schotland (1-6) grote indruk. Hij bracht in de eerste helft met drie treffers op rij een zuivere hattrick op zijn naam. Het nog ongeslagen Jong Oranje won in september in Nijmegen al met 4-0 van Jong Schotland.

Promes behoort tot de voorlopige WK-selectie van 29 man. Bondscoach Louis van Gaal wil zaterdag voor het begin van de oefeninterland tegen Ghana in De Kuip zijn definitieve ploeg van 20 spelers en drie keepers bekendmaken voor de wereldtitelstrijd. Hij liet maandag in Portugal weten dat hij het duel van Jong Oranje met de Schotten eerst nog wil evalueren voordat hij tot een eindoordeel komt.

Met Promes behoren ook Jean-Paul Boëtius, Karim Rekik en Tonny Vilhena nog tot de voorlopige WK-selectie. Dit drietal begon tegen Schotland eveneens in het basisteam, maar kon geen hoofdrol opeisen. Promes daarentegen stal de show met zijn techniek, snelheid en zijn scorend vermogen.

Trefzeker

De geboren Amsterdammer speelde zich in de 26e minuut knap vrij en schoot met links doeltreffend in (0-1). In de 40e minuut knalde Promes raak met rechts na opnieuw een sterke individuele actie (0-2). Kort daarna toonde hij zich opnieuw trefzeker oog in oog met de Schotse doelman (0-3). De thuisploeg kreeg voor de rust ook nog wel wat kansen, omdat Jong Oranje nogal laks verdedigde, Doelman Warner Hahn kreeg in de 28e minuut hulp van de paal.

Na de pauze bleef de gretige ploeg van coach Albert Stuivenberg jagen op een hogere score. Die kwam er ook dankzij doelpunten van Rekik en van de succesvolle invaller Hakim Ziyech (twee). Een kwartier voor tijd werden Vilhena en Boëtius gewisseld. Promes, die na de rust minder excelleerde, speelde de volle 90 minuten.

Jong Oranje is in groep 3 met 13 punten uit 5 wedstrijden koploper. Komende dinsdag speelt Nederland in Maastricht nog tegen Jong Luxemburg.