03.06.2014 20:53

Jong Oranje zet grote stap richting EK

Met een mooie overwinning op Jong Luxemburg heeft Jong Oranje zich een prima uitgangspositie verschaft op een plek op het Europees Kampioenschap in Tsjechië. Het werd 3-1 in Maastricht.

De eerste helft begon allesbehalve interessant. Jong Luxemburg zakte terug en liet Jong Oranje het spel maken. De beloftenploeg pakte dit aardig op, maar kon geen gaatje vinden in de verdediging van Luxemburg. Nathan Aké lukte dit voor het eerst en het werd ook meteen een hele grote kans. Hij kopte in de vijftiende minuut vanaf de penaltystip een vrije trap van Tonny Vilhena op de lat. Ook in de rebound raakte de verdediger het aluminium. Jong Luxemburg kon niets tegenover het Nederlandse aanvalsgeweld zetten, maar hield wel stand.

Jong Oranje bleef ook in de tweede helft zoeken naar een goal en werd ditmaal wel snel beloond. Een lange bal van Aké schoot door, waarna topscorer Luc Castaignos koel de bal door de benen van de Luxemburgse goalie schoof. Het luidde doelpuntrijke minuten in, want drie minuten later maakte Quincy Promes er met een hard schot in de linkerhoek 2-0 van. Onoplettendheid van Aké zorgde echter voor een snelle 2-1 van Glenn Borges, waardoor Jong Luxemburg terug in de wedstrijd kwam.

Dit feest was echter van korte duur, want na een fout van doelman Joé Frising kon Promes zijn tweede inschieten. De speler van FC Twente ontving de bal pardoes van de goalie en schoot net buiten de zestien knap in de linkerhoek raak: 3-1. Jong Luxemburg knakte en Jong Oranje hoefde niet meer, waardoor de wedstrijd rustig uitgespeeld werd. Door de overwinning staat Jong Oranje nu alleen bovenaan in de groep 3. Jong Slowakije is de enige concurrent die over is, maar er wordt in het begin van september nog gespeeld tegen die talenten. Tussendoor wacht nog een wedstrijd tegen Jong Georgië. De voorsprong op Slowakije bedraagt drie punten.

Door: Jos Boesveld