24.07.2014 21:19

Aberdeen Europees eindstation FC Groningen

Het Europees avontuur van FC Groningen zit er voortijdig op. De ploeg was donderdagavond in de eigen Euroborg enkele minuten niet scherp tegen Aberdeen en moest dat bekopen met twee treffers. Deze rake klappen kwamen de Noordelingen in het restant niet te boven (1-2).

Het duel in de uitverkochte Euroborg ging van start met enkele uitstekende kansen voor de thuisploeg. Johan Kappelhof zag zijn kopbal van de doellijn gehaald worden, terwijl Filip Kostić één-op-één met Aberdeen-doelman Jamie Langfield voorlangs schoof. Lange tijd was er voor de thuisploeg niets aan de hand, totdat The Dons uit het niets op voorsprong kwamen. Via Jonathan Hayes werd een strafschop versierd, die keurig werd binnengeschoten door Adam Rooney (0-1). Laatstgenoemde tekende daarmee voor zijn zesde Europese doelpunt van het seizoen. Tijdens de eerste voorronde van de Europa League was de spits immers liefst vijfmaal trefzeker.

Enkele minuten na de treffer van Rooney lag ook de 0-2 in het net. Waar de maker van de eerste treffer eerst nog op de lat kopte, was het in de rebound Niall McGinn die ongehinderd de marge van de bezoekers kon verdubbelen. Kort voor de rust kwam de thuisploeg terug in het duel via de aansluitingstreffer van Maikel Kieftenbeld. De aanvoerder kopte een fraaie crosspass van Nick van der Velden knap binnen bij de tweede paal (1-2).

In de tweede helft ging Groningen stormachtig van start. Via invaller Michael de Leeuw kreeg de ploeg van trainer Erwin van de Looi dé kans om op gelijke hoogte te komen met de Schotten. Nick van der Velden gaf het leer goed af aan de spits, die vervolgens een bijna niet te missen kans toch om zeep wist te helpen. In de minuten die volgden was de verdediging van Aberdeen, met als uitblinker doelman Langfield, een te lastig te nemen hindernis voor Groningen. De goalie was enkele malen zeer belangrijk met uitstekende reddingen, waardoor Aberdeen stand wist te houden en de 1-2 overwinning binnensleepte.

Door de overwinning in het tweeluik vervolgt Aberdeen haar Europese avontuur in de richting van Spanje. De ploeg van trainer Derek McInnes treft Real Sociedad in de derde voorronde van de Europa League.

Door: Joey Knobben