07.08.2014 08:30

Sleutelwedstrijd: SKN St. Pölten - PSV

Luuk de Jong (l.) viert zijn treffer tijdens PSV Eindhoven - SKN St. Pölten. (31-7-2014)
Luuk de Jong (l.) viert zijn treffer tijdens PSV Eindhoven - SKN St. Pölten. (31-7-2014)

PSV heeft de eerste stap richting de play-offs van de Europa League gezet, maar moet ook in Oostenrijk een resultaat neerzetten om zich bij FC Twente, Feyenoord en PEC Zwolle te voegen.

Alleen Ajax komt uit op het hoogste Europese niveau dit seizoen. Dat bleek woensdagavond, toen Feyenoord werd uitgeschakeld door Beşiktaş. Hierdoor stijgt wel de kans dat er een Nederlandse ploeg in de Europa League komt. Zoals hierboven aangegeven, FC Twente, Feyenoord en PEC Zwolle staan al in de laatste voorronde. FC Groningen werd voortijdig uitgeschakeld, maar PSV kan het nog wel redden.

Voetballen in Oostenrijk

Daarbij moet het wel zorgen dat het geen tegendoelpunt krijgt in Oostenrijk. In eigen huis won PSV namelijk met 1-0, waardoor een 0-0 gelijkspel al voldoende is voor de Eindhovenaren. De Oostenrijkers oogden aanvallend onmachtig in Eindhoven, maar de bal hoeft één keer goed te vallen en het kan nog een lange tocht worden voor PSV. Daardoor zal de focus tegen St. Pölten vooral gericht zijn op de verdediging. Dat is toevallig, want dat is precies de positie die PSV per se wil versterken in deze transferperiode.

Vooralsnog doen Jorrit Hendrix en Jeffrey Bruma het prima centraal achterin, maar zij zijn de enige twee spelers in de selectie met enige ervaring in de Eredivisie. Wil PSV daadwerkelijk doorstromen richting de Europa League, dan zal er nog wat extra mankracht nodig zijn in de verdedigende linie. Als we de berichten rondom de Eindhovenaren mogen geloven, komt Karim Rekik weer een jaar naar Brabant.

Spannende loting

Laten we er voor de Nederlandse glorie maar eens vanuit gaan dat PSV de volgende ronde haalt. Daarin krijgt het als ploeg met een hoog UEFA-coëfficiënt een geplaatste status. Dit betekent dat de Eindhovenaren ploegen als Inter, Tottenham Hotspur, Villarreal en Celtic ontlopen. Voor PEC Zwolle en Feyenoord, die nog ingedeeld moeten worden, maar hoogstwaarschijnlijk niet geplaatste ploegen worden, is dit wel mogelijk.  Het is vanwege de onvolledige lijst nog moeilijk om te zeggen wie PSV absoluut niet wil treffen. AS Saint-Étienne is een moeilijkere tegenstander, net als Sporting Lokeren uit België. Het is echter ook heel vervelend om naar Azerbeidzjan te reizen voor een wedstrijd tegen Qarabağ FK. Men noemt het soms de charme van het Europese voetbal, maar AZ kan meepraten over de ergernissen die ontstaan bij een reis van zo’n 3.500 kilometer in het voorbije Europa League seizoen tegen Shakter Karaganda.

Het is een beetje vooruitlopen op de voetbalzaken, maar aangezien PSV nu al twee keer heeft gewonnen van St. Pölten – één keer in de voorbereiding en één keer vorige week – is het niet ondenkbaar dat we PSV aantreffen in de play-offs voor de Europa League. Het wordt tijd dat de Nederlandse ploegen gaan presteren, anders zakken we als land steeds verder weg op de coëfficiëntenranglijst. België ademt in onze nek en als we nog één plek dalen raken we één ticket voor de Europa League kwijt. Geen druk PSV, maar sluit je gewoon aan bij FC Twente, Feyenoord en PEC Zwolle.

Door: Jos Boesveld

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner