11.08.2014 12:00

Traditionele drie winnen, FC Dordrecht stunt

Speelronde één van de Eredivisie zit er weer op. Zoals altijd was er weer van alles te beleven. Met verrassingen, een kaartenfestijn en winst van de traditionele top drie. We blikken terug op de eerste speelronde.

Topclubs maken ‘geen fout’

Ajax, Feyenoord en PSV pakten drie punten in de eerste wedstrijd van het seizoen, maar om nou te spreken van goed voetbal gaat wel heel erg ver. De drie teams kwamen tegen Vitesse, ADO Den Haag en Willem II in de problemen en hadden soms het nodige geluk nodig.

Allereerst de kampioen, die het opnam tegen Vitesse. De ploeg uit Arnhem weet de laatste jaren hoe het moet winnen van Ajax en dat leek zondagmiddag weer te gebeuren. De uitploeg kreeg  veel kansen in de ArenA, maar het was Ajax dat via debutant Nick Viergever op voorsprong kwam. Ajax liep uiteindelijk uit naar 3-0, waarbij het dus meteen een lesje effectiviteit gaf. Uiteindelijk eindigde de wedstrijd in een 4-1 overwinning voor de Amsterdammers.

PSV kende nog aardig wat moeite met promovendus Willem II. De formatie uit Eindhoven kwam weliswaar vroeg op een 0-2 voorsprong, maar had daar alle hulp van Willem II voor nodig. Twee grote fouten stelden Jürgen Locadia en Memphis Depay in staat om te scoren. Vijf minuten voor de rust kwam de thuisploeg echter dichterbij, na een intikker van Bruno Andrade. Met een 1-2 stand begon Willem II een stuk beter te voetballen in de tweede helft, maar opnieuw een fout aan Tilburgse kant maakte een eind aan de illusies van de promovendus. Doelman Kostas Lamprou haalde Georginio Wijnaldum neer in de zestien, veroorzaakte daardoor een penalty en kreeg rood. Depay benutte het buitenkansje en zette zo de 1-3 eindstand op het scorebord.

Feyenoord maakte in de eerste speelronde meteen de Zuid-Hollandse derby mee. Dat er genoeg strijd te beleven was in de residentiestad wezen de dertien (!!) gele kaarten in het duel wel uit. Een record in de Eredivisie. Feyenoord ontsnapte in de eerste helft meerdere malen, waarbij zelfs twee keer de lat boven Erwin Mulder werd geraakt. Pas in de negentigste minuut wist Feyenoord via invaller Mitchell te Vrede een doelpunt te forceren. Een vrije trap werd op goed geluk ingebracht door Ruud Vormer en de lange spits kopte raak: 0-1.

Stuntende promovendus

Voor FC Dordrecht voelde de terugkeer naar de Eredivisie aan als een warm bad. Dit zijn niet zomaar onze woorden, de club noemde het zelf ook zo. Niet zo gek, als je sc Heerenveen in Friesland met 1-2 verslaat. Joris van Overeem werd de gevierde man. Hij profiteerde bij zijn Eredivisiedebuut van een fout van Joost van Aken en scoorde zo de winnende treffer. De middenvelder wordt gehuurd van AZ en zal bij FC Dordrecht zijn eerste echte stappen maken in het profvoetbal.

Natte aangelegenheid in Deventer

Go Ahead Eagles en FC Groningen legden waarschijnlijk de spannendste wedstrijd op de mat in de eerste speelronde. Het begon op een groene grasmat in Deventer, maar de wedstrijd eindigde in een modderige bende, waar een grote regenbui op het einde van de wedstrijd schuldig aan was. Het spektakel werd er niet minder om. De thuisploeg kwam via Alex Schalk en Lesly de Sa, die heerlijk vanaf rechts naar binnen kwam en schitterend raak schoot, al vroeg op 2-0, maar gaf de winst uit handen in het laatste kwartier. Uitgerekend Jarchinio Antonia, vorig seizoen nog onder contract bij de Eagles, was betrokken bij alle doelpunten van FC Groningen. Hij bereidde de 2-1 (Tjaronn Chery) en 2-2 (Michael de Leeuw) voor, en voltrok zelf het vonnis over zijn oude werkgever door vijf minuten voor tijd de 2-3 binnen te koppen.

Prima vuurdoop voor jonkies

Waar eerder al Van Overeem werd genoemd als succesvolle debutant, gold dat voor wel meer spelers. Bij SC Cambuur kregen twee huurlingen meteen een kans in het eerste. Dejan Meleg van Ajax maakte vooral een gretige indruk, maar kon nog niet het volle uur dat hij speelde uitblinken. Albert Rusnák lukte dit zeker wel. Het jonge talent, afkomstig uit de jeugdopleiding van Manchester City, schoot binnen het kwartier een heerlijke vrije trap binnen tegen FC Twente. De Tukkers maakten, net als de hiervoor genoemde topploegen, geen indruk in de eerste wedstrijd van het seizoen. Vooral aanvallend bracht de ploeg veel te weinig. Pas twee minuten voor tijd schoot Youness Mokhtar via een Fries been raak achter Leonard Nienhuis: 1-1.