17.08.2014 14:20

Soeverein Ajax heeft geen moeite met AZ

Davy Klaassen (r.) verschalkt Esteban (l.) en zet Ajax op voorsprong tijdens AZ Alkmaar - Ajax. (17-8-2014)

Ajax is ook na zondag nog zonder puntenverlies. De Amsterdammers hadden weinig te duchten van AZ, dat zo wel het eerste puntenverlies leed. In Alkmaar werd het 1-3.

Ajax begon fel aan het duel en dat leidde al snel tot een paar mogelijkheden. Ricardo Kishna en Ruben Ligeon schoten echter allebei op doelman Esteban af. Niet veel later was het wel raak. Lasse Schöne bediende Davy Klaassen prima en die schoot op zijn beurt de bal hard en laag in de verre linkerhoek.

AZ kwam er zelden door. Pas in de 21e minuut had het daar de eerste goede kans. Spits Muamer Tankovic kon een vrije trap van Steven Berghuis vrij inkoppen, maar de aanvaller kopte het leer net naast het doel van Jasper Cillessen, die Kenneth Vermeer weer verving. Nog één mogelijkheid kreeg AZ voor rust. Berghuis kopte recht op Cillessen af, maar die had daar nog de grootste moeite mee.

Na rust was de intentie van AZ veel dreigender dan de eerste helft. Dat werd ook vrij snel beloond met een doelpunt. Berghuis kreeg de bal na een aanval over de linkerflank zomaar voor zijn linkerbeen en benutte die kans ook. De vleugelspeler schoot de bal beheerst laag in de linkerhoek.

Dit was de aanleiding tot een veel opener wedstrijd. Beide teams gaven veel ruimte weg achterin en dat leidde tot vele kansen. Zo schoot Ajax-back Nicolai Boilesen van ver verwoestend hard op de lat en kregen Klaassen, invaller Anwar El Ghazi en Mike van der Hoorn prima kansen om de 2-1 op het scorebord te zetten.

Een doelpunt van Ajax hing in de lucht en kwam dan ook. Lasse Schöne werd vanaf de cornervlag zomaar doorlopen naar het strafschopgebied. De verdediging van AZ liet de Deen vervolgens ook vrij uithalen en dat kan hij als geen ander. Schöne schoot de bal fraai in de rechterhoek buiten bereik van Esteban.

Ajax leek hierna door te willen gaan met scoren. Zo kreeg spits Kolbeinn Siþórsson twee dotten van kansen, maar twee maal faalde hij oog in oog met Esteban. Mike van der Hoorn kopte iets later uit een hoekschop op de paal. Ook AZ was nog een keer gevaarlijk. Markus Henriksen kopte een indraaiende voorzet van Berghuis maar net naast.

Vlak voor tijd besliste Ajax dan alsnog de wedstrijd. Invaller El Ghazi bekroonde zijn goede invalbeurt met een schitterend doelpunt. De buitenspeler kapte naar binnen en schoot de bal hard in de kruising. Ajax is na deze overwinning gedeeld koploper met onder andere PSV, de tegenstander van volgende week.

Door: Rijcko Treep