21.08.2014 20:38

PSV in tweede helft langs Shakhter Soligorsk

PSV heeft donderdagavond een kleine overwinning geboekt de laatste voorronde van de Europa League. De Eindhovenaren waren in eigen thuis te sterk voor het stugge Shakhter Soligorsk, dat lange tijd standhield. Dankzij een doelpunt van Adam Maher werden de Wit-Russen echter met 1-0 verslagen.

Philip Cocu had voor de wedstrijd een verrassing in petto. Niet Jeroen Zoet, maar tweede doelman Remko Pasveer mocht het doel tegen de Wit-Russen verdedigen. Ook Joshua Brenet kreeg een basisplaats, hij verving de (licht) geblesseerde Santiagio Arias. PSV zocht vanaf de eerste minuut de aanval en had weinig te dulden van Shakhter Soligorsk. Dat leverde in de eerste helft een aantal aardige kansen op.

Brenet was de eerste PSV’er die een goede kans kreeg. De rechtsback schoot na een één-twee met Adam Maher echter net naast. Ook Luuk de Jong (kopbal) en Georginio Wijnaldum (schot) troffen met hun pogingen geen doel. Memphis Depay, op wie alle ogen waren gericht, maakte vlak voor rust bijna een prachtig doelpunt. Met links stifte hij de bal bijna in het doel, ware het niet dat Artur Kotenko de bal met zijn vingertoppen naast het doel tikte.

In de tweede helft ging PSV door met waar het de gehele eerste helft mee bezig was: aanvallen. Dat leverde halverwege het tweede bedrijf de bevrijdende 1-0 op. Met wat geluk zorgde Maher voor het openingsdoelpunt. Depay nam een hoekschop kort op Maher, die naar binnen trok en via het been van Nikolai Yanush de bal in het doel werkte.

Na het openingsdoelpunt volgde bijna de gelijkmaker van de Wit-Russen. In eerste instantie stopte Pasveer een schot van een speler van Shakhter Soligorsk en in de rebound werd de bal (voor bijna open doel) ruim over geschoten. Daarna was het weer de beurt aan PSV, dat nog diverse kansen kreeg op het uitbreiden van de scoren. De 2-0 bleef echter uit, waardoor de Eindhovenaren volgende week een 1-0 voorsprong moeten verdedigen in Wit-Rusland.

Door: Vincent Houttuin