01.09.2014 09:30

PSV blijft winnen, concurrentie verliest punten

Luuk de Jong (l.) maakt zijn eerste competitiedoelpunt in het shirt van PSV en viert dat met zijn teamgenoten. (31-08-2014)
Luuk de Jong (l.) maakt zijn eerste competitiedoelpunt in het shirt van PSV en viert dat met zijn teamgenoten. (31-08-2014)

Speelronde vier zit er alweer op! Met name op de zondag werden we verwend met enkele topwedstrijden, waaronder PSV – Vitesse en FC Twente. We blikken terug op deze vermakelijke speelronde!

PSV wint en vergroot voorsprong

In Eindhoven mocht men zondag weer een feestje vieren. Vorige week werd in de ArenA Ajax verslagen, dit weekend bleek PSV in eigen huis te sterk voor Vitesse. Dankzij doelpunten van Luuk de Jong (zijn eerste competitietreffer in het PSV-shirt) en Adam Maher werden de Arnhemmers met 2-0 verslagen. Het team van Phillip Cocu gaat nu soeverein aan kop in de Eredivisie met twaalf punten uit vier duels. De concurrentie (Ajax, Feyenoord, FC Twente, Vitesse) volgt op gepaste afstand. PSV is dit seizoen sterk en mag nu gerust titelkandidaat nummer één worden genoemd.

Feyenoord verzuimt te winnen in Enschede

Naast PSV – Vitesse stond er zondagmiddag nog een kraker op het programma: FC Twente – Feyenoord. Ondanks dat het een levendige wedstrijd was met kansen voor beide teams, bleven doelpunten achterwege in de Grolsch Veste. De Rotterdammers kregen de beste mogelijkheden in Enschede, maar zelfs van elf meter lukte het Feyenoord niet om te scoren. Mitchell te Vrede was degene die de strafschop miste. FC Twente zette tegen Feyenoord een opmerkelijke reeks voort. Zondagmiddag speelden de Tukkers voor de zesde (!) achtereenvolgende keer dit seizoen een officiële wedstrijd gelijk. Bijzonder!

Ajax verliest wedstrijd én doelman

Het lukte Ajax niet om zich in de vierde speelronde te herstellen van de thuisnederlaag die de club vorige week leed tegen PSV. De Amsterdammers gingen zondagmiddag op bezoek in de Euroborg, waar FC Groningen zijn thuiswedstrijden speelt. De noorderlingen zorgden voor een stunt door Ajax met 2-0 te verslaan, maar eigenlijk had iedereen het na de wedstrijd over het opmerkelijke nieuwtje dat Frank de Boer te melden had. Voor de camera's van FOX Sports vertelde de Ajax-trainer dat tweede doelman Kenneth Vermeer naar concurrent en aartsrivaal Feyenoord vertrekt. Het wordt onrustiger in Amsterdam, door zowel de sportieve prestaties als het aan- en verkoopbeleid van Ajax.

NAC wint, PEC verliest

Aan alles komt een einde, zo ook aan de knappe reeks van PEC Zwolle. Het team van Ron Jans won de eerste drie competitiewedstrijden en ging samen met PSV aan kop in de Eredivisie, maar afgelopen zondag ging het voor het eerst dit seizoen mis voor de Zwollenaren. In het Rat Verlegh Stadion oogde PEC Zwolle niet scherp en kreeg het met 3-1 klop van NAC Breda, dat daarmee de eerste driepunter van het seizoen veiligstelde. De Kroaat Stipe Perica ontpopte zich tot Man of the Match door de 1-0 te maken en een penalty, waaruit de 2-1 viel, te versieren.

Einde oefening voor De Jonge

Acht clubs verloren in speelronde vier hun wedstrijd, maar Jan de Jonge verloor het afgelopen weekend zijn baan. Nadat Heracles Almelo zaterdagavond ook zijn vierde wedstrijd van het seizoen verloor, was de maat vol voor de leiding van de Heraclieden. Met De Jonge als trainer verloor Heracles dit seizoen van AZ, FC Groningen, SC Cambuur en zaterdag kwam daar een pijnlijke nederlaag tegen promovendus Excelsior bij. De Jonge werd zondag op straat gezet en Heracles gaat nu op zoek naar een nieuwe trainer. Hoe dan ook: de club uit Almelo is nog altijd puntloos en zal dit seizoen – met of zonder De Jonge – vechten tegen degradatie.

Friese clubs winnen

SC Heerenveen en SC Cambuur zijn twee clubs die dit seizoen goed zijn begonnen. De Friese clubs wonnen dit weekend hun wedstrijden en zijn in de top van de Eredivisie terug te vinden (Cambuur vierde, Heerenveen vijfde). Het team van Dwight Lodeweges won zaterdagavond dankzij een hattrick van Mark Uth met 3-1 van FC Utrecht. De Duitse spits had daarvoor al meer dan 1000 minuten niet meer gescoord. In Leeuwarden won men in een spektakelstuk van ADO Den Haag. In de slotfase van de wedstrijd boog het elftal van Henk de Jong een 1-2 achterstand om naar een 3-2 overwinning. Fryslân Boppe! Of vinden ze dat in Leeuwarden niet leuk?

Opmerkelijke momenten in De Adelaarshorst

Speelronde vier begon met een wedstrijd tussen Go Ahead Eagles en Willem II. De uitslag (1-0 voor Go Ahead) doet niet vermoeden dat er van alles gebeurde in Deventer. Scheidsrechter Reinold Wiedemeijer gaf in de wedstrijd twee directe rode kaarten en gaf een wel heel opmerkelijke gele kaart aan Jonas Heymans. De Willem II’er wilde voor een ingooi de bal afdrogen met een handdoek, maar de verzorger van Go Ahead Eagles probeerde daar een stokje voor te steken. De scheidsrechter nam het incident waar en bestrafte een verbijsterde Heymans met een gele prent.   

Overige uitslagen:
FC Dordrecht – AZ 1-3

Door: Vincent Houttuin

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner