07.09.2014 20:00

Denemarken met de schrik vrij

Denemarken heeft de eerste kwalificatiewedstrijd op weg naar het EK van 2016 ternauwernood gewonnen. De ploeg van bondscoach Morten Olsen kwam zondag voor eigen publiek in Kopenhagen tegen Armenië met 1-0 achter te staan, maar herstelde zich in het laatste half uur: 2-1. Invaller Thomas Kahlenberg maakte minuten voor het tijd winnende doelpunt. Voor Pierre-Emile Højbjerg (19) was het een speciale wedstrijd. De speler van Bayern München maakte de 1-1 en is daardoor de jongste doelpuntenmaker ooit voor Denemarken.

Daarmee heeft de middenvelder oud-Ajacied Christian Eriksen afgelost. Voor het doelpunt van Højbjerg had Henrikh Mkhitaryan Armenië op voorsprong gebracht. Hij gaf doelman Kasper Schmeichel het nakijken met een diagonaal schot. Denemarken bleef na de tegentreffer moeite houden om door de Armeense muur te komen, maar dat lukte toch via Højbjerg. Hij schoot raak vanuit een afvallende bal uit een hoekschop. Tien minuten voor tijd viel de winnende treffer. Invaller Thomas Kahlenberg werd met zijn hoofd matchwinner.

Olsen had drie spelers uit de eredivisie een basisplaats gegeven: Andreas Bjelland van FC Twente en de Ajacieden Nicolai Boilesen en Lasse Schöne. Met Christian Eriksen en Michael Krohn-Dehli stonden nog twee oud-spelers van Ajax in de basis.

In de kwalificatie is Denemarken zwaar ingedeeld. Later in deze campagne treft het Albanië, Portugal en het Servië van Dick Advocaat.