08.09.2014 20:30

Geen directe plaatsing voor Jong Oranje

Marco van Ginkel is te laat bij de bal tijdens Jong Nederland - Jong Slowakije. (08-09-2014)
Marco van Ginkel is te laat bij de bal tijdens Jong Nederland - Jong Slowakije. (08-09-2014)

Jong Oranje is nog niet zeker van de play-offs in de EK-kwalificatie. Na de nederlaag van donderdag tegen Georgië (0-1) gingen de beloften maandagavond met dezelfde uitslag onderuit tegen Jong Slowakije. Nederland moet nu hopen dat het als een van de vier beste nummers twee naar de play-offs mag. Alleen via die weg kan Jong Oranje nog deelname aan het EK van volgende jaar in Tsjechië afdwingen.

Ten opzichte van het verloren duel van donderdag met Georgië (0-1) had bondscoach Adrie Koster zijn elftal op een aantal plaatsen veranderd. Zo mochten Jorrit Hendrix (PSV) en Joost van Aken (sc Heerenveen) debuteren voor Jong Oranje, kreeg Guus Hupperts de voorkeur boven Jean-Paul Boëtius en keerde Quincy Promes terug van een blessure. Dat leek in de eerste helft niet te helpen, want Jong Oranje ploeterde ook tegen de Slowaken. De thuisploeg had weliswaar meer balbezit dan de tegenstander, maar kon geen gaatje vinden in de sterke Slowaakse defensie.

Het waren juist de gasten die aanspraak maakten op een doelpunt. Jong Oranje mocht met name Karim Rekik danken dat het daar niet van kwam. De verdediger van PSV was een bron van rust in de defensie van Nederland en stond bij de grootste kans van Slowakije ook op de goede plaats. Patrik Hrošovský had de bal van dichtbij voor het inschieten, maar vond echter Rekik op zijn pad. Jong Oranje mocht ook niet mopperen nadat Branislav Niňaj van ver de bal een paar centimeter naast schoof.

Slowakije kreeg vroeg in de tweede helft dé uitgelezen mogelijkheid om de score in Tilburg te openen. Verdediger Nathan Aké ging als laatste man gruwelijk in de fout door zich de bal af te laten snoepen door Ivan Schranz. De speler van Chelsea besloot niet aan de noodrem te trekken en liet de Slowaak alleen op doelman Warner Hahn afgaan. Dat bleek een verstandige beslissing van Aké, want de nieuwe sluitpost van PEC Zwolle was Schranz de baas. 

Daarna bleven er kansen komen voor Slowakije, maar Hahn groeide uit tot een sta-in-de-weg. Telkens weer had hij een uitstekend antwoord op kansen van de Slowaken en was hij samen met Rekik een van de weinigen die maandagavond een voldoende scoorde. Toch moest Hahn capituleren en gezien de kansen was dat ook niet onverdiend. Ruim een kwartier voor tijd kregen de gasten waar ze recht op hadden toen Adam Zreľák een voorzet van Patrik Hrošovský hoog in het doel van Jong Oranje kopte.

Met debutant Daley Sinkgraven (sc Heerenveen) voor Hendrix probeerde Koster het tij nog wel te keren. Dat gaf Jong Oranje aanvallend wat meer power, maar ook dat was niet voldoende om de Slowaakse muur te slechten en was de nederlaag onontkoombaar. Dat betekent dat Koster en zijn mannen in de wachtkamer komen te zitten en moeten hopen dat het als een van de vier beste nummers twee naar de play-offs om een EK-ticket mag. Jong Oranje krijgt pas dinsdag meer duidelijkheid, omdat dan de laatste poulewedstrijden in deze kwalificatie worden gespeeld.

Door: Steven Koelma

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner