15.09.2014 09:00

Speelronde vijf: Feyenoord onderuit, PEC verslaat PSV

De spelers van PEC Zwolle vieren de 3-1 tegen PSV. Ben Rienstra (l.) is de maker van het doelpunt. (13-09-2014)

Het weekend is voorbij en speelronde vijf is afgelopen. Een blik op de stand in de Eredivisie laat zien dat PEC Zwolle en SC Cambuur in de top drie staan, wie had dat voor aanvang van het seizoen verwacht? In speelronde vijf wonnen deze clubs van respectievelijk PSV en FC Groningen, maar er was nog een 'kleine' ploeg die verraste: Willem II. De Tilburgers zorgden voor megastunt door Feyenoord in De Kuip te verslaan. We blikken terug op de wedstrijden van speelronde vijf!

PEC Zwolle verslaat PSV en komt op gelijke hoogte

Hét topduel van speelronde vijf vond plaats in het IJsseldeltastadion: PEC Zwolle – PSV. De Eindhovenaren hadden hun eerste vier wedstrijden van het seizoen gewonnen, maar de club uit Zwolle stak een stokje voor de vijfde achtereenvolgende overwinning. De Zwollenaren wonnen zaterdagavond met 3-1 van PSV en twee van de drie Zwolse doelpunten waren om je vingers bij af te likken. In de 67e minuut zorgde Joost Broerse met een fantastische vrije trap voor de 2-1 en vlak voor tijd besliste Ben Rienstra de wedstrijd met een fabuleuze stift. PSV en PEC Zwolle staan nu samen aan kop in de Eredivisie met twaalf punten uit vier duels.

De Kuip treurt na pijnlijke nederlaag

Met het schaamrood op de kaken verlieten de spelers van Feyenoord zaterdagavond het veld van De Kuip. Het team van Fred Rutten ging in speelronde vijf in eigen huis onderuit tegen Willem II, dat liefst 47 uitwedstrijden op rij in de Eredivisie niet meer had gewonnen. De 1-2 overwinning van de promovendus Willem II was meer dan verdiend; Feyenoord had – op het laatste kwartier van de wedstrijd na – weinig in te brengen. De doelpunten van de promovendus werden gemaakt door Frank van der Struijk en oud-Feyenoord Samuel Armenteros. Feyenoord, dat veertiende staat in de Eredivisie, moet nu de wonden likken en zich voorbereiden voor de loodzware uitwedstrijd in de Europa League tegen titelverdediger Sevilla.

Dubbelslag Milik genoeg voor zege Ajax

Ajax maakte het zichzelf zaterdagavond onnodig moeilijk. De Amsterdammers kwamen al binnen één minuut op voorsprong dankzij een doelpunt van Arkadiusz Milik (zijn eerste Eredivisie-goal) en vlak voor rust maakte de Pool zijn tweede van de avond. De klus leek in de eerste helft al geklaard, maar het werd in de slotfase van het duel nog even billenknijpen voor het publiek in de ArenA, toen Wout Weghorst in de 86e minuut de 1-2 maakte. Gelukkig voor de regerend landskampioen viel de gelijkmaker niet meer en werd de overwinning binnengesleept. Doordat Ajax zelf won en concurrenten PSV en Feyenoord verloren, was het een geslaagd weekend voor het team van Frank de Boer.

FC Twente en Vitesse winnen eindelijk

Zowel FC Twente en Vitesse won geen van de eerste vier competitiewedstrijden, maar de twee outsiders voor de titel pakten in speelronde vijf beide de eerste overwinning van het seizoen. De Tukkers deden dat zaterdagavond tegen Go Ahead Eagles, dat met 2-1 werd verslagen. Jesús Corona, die door Alfred Schreuder weer in genade was aangenomen, beloonde zijn basisplaats met een assist en een doelpunt. Bij Vitesse – Excelsior was een Nigeriaan de grote man: Abiola Dauda. De Afrikaan maakte een hattrick en zorgde voor de volledige doelpuntenproductie bij de 3-1 overwinning op de Rotterdamse promovendus. De vergelijking met Wilfried Bony is snel gemaakt, maar "Bony is Bony. Ik ben Dauda", aldus de nieuwe Vitesse-spits.

Friese ploegen winnen en staan op drie en vier

In Friesland loopt alles op rolletjes. Zowel sc Heerenveen als SC Cambuur mocht in speelronde vijf drie punten bijschrijven. Het team van Dwight Lodeweges deed dat zaterdagavond in Alkmaar. Het grote Friese talent Daley Sinkgraven (eigenlijk komt hij uit Drenthe) zorgde voor het enige doelpunt in het AFAS Stadion. Een dag later, op de zondag, speelde SC Cambuur zijn wedstrijd. De Leeuwarders namen het in het Cambuurstadion op tegen mede-noorderling FC Groningen. Vorig jaar eindigde SC Cambuur – FC Groningen in 4-1, en ook ditmaal won de club uit Leeuwarden overtuigend: 3-0. In de volgende speelronde wacht het volgende 'topduel' voor het SC Cambuur van trainer Henk de Jong. Dan gaat de huidige nummer drie van de Eredivisie op bezoek bij koploper PSV.