17.09.2014 22:34

Ajax pakt in ArenA knap punt tegen PSG

Lasse Schöne viert de gelijkmaker (1-1) van Ajax in het Champions League-duel met Paris Saint-Germain. (17-9-2014)

Ajax is het Champions League-seizoen begonnen met een knap gelijkspel tegen Paris Saint-Germain. Edinson Cavani zette de Fransen in de eerste helft op voorsprong, maar een kwartier voor tijd tekende Lasse Schöne voor de gelijkmaker.

Frank de Boer koos ervoor om niet met Anwar El Ghazi, maar met Lucas Andersen in de aanval te starten. De Deen had de afgelopen tijd een goede indruk gemaakt op de Ajax-trainer, maar hij kon in de minuten die hij tegen PSG speelde weinig klaarspelen. De Amsterdammers hadden in de eerste helft überhaupt weinig in te brengen; het team van Laurent Blanc had de wedstrijd volledig onder controle en kwam na een kwartier spelen verdiend op voorsprong.

Aan het openingsdoelpunt van PSG ging een fout van Nicolai Boilesen vooraf. De Deense verdediger veinste in het strafschopgebied een overtreding van Lucas Moura, maar scheidsrechter Wolfgang Stark trapte er niet in en liet doorspelen. De Braziliaan had daardoor veel tijd om een medespeler te zoeken en hij koos Zlatan Ibrahimović, die de bal tegen Joël Veltman schoot. In de rebound schoot Edinson Cavani echter wel raak.

In het vervolg van de eerste helft kregen beide clubs weinig kansen. Paris Saint-Germain spaarde zijn krachten, speelde de bal rustig rond en liet de thuisploeg komen. Ajax had op zijn beurt niet het vermogen om wat aan de achterstand te doen. Doelman Salvatore Sirigu hoefde geen enkele keer in actie te komen. Ook niet toen Niklas Moisander (twee keer) en Lasse Schöne van afstand schoten.

De Boer greep in de rust in en liet Nick Viergever in de kleedkamer achter. Zijn vervanger was Niki Zimling en met de Deen op het veld begon Ajax goed aan de tweede helft. Zimling was de eerste Ajacied die in de tweede helft een poging op doel waagde, maar zijn inzet vloog een metertje over. Via Lucas, Ibrahimović en Gregory van der Wiel kreeg PSG kansen om op 0-2 te komen, maar zij troffen geen doel.

Ajax ging op jacht naar de gelijkmaker en kreeg die ook. Een kwartier voor tijd zorgde Schöne voor de 1-1 door een vrije trap tegen de touwen te schieten. Doelman Sirigu zat er nog met zijn vingertoppen aan, maar kon niet voorkomen dat Schöne scoorde. Even later scoorde de Deen bijna de 2-1, maar ditmaal schoot de Deen de bal (via Sirigu) de bal tegen de paal.

In de slotfase gingen beide clubs op jacht naar de voorsprong, maar enorme kansen kreeg zowel Ajax als PSG niet meer. De twee clubs delen door de uitslag de tweede plaats in Groep F. FC Barcelona leidt de dans in de groep door een 1-0 overwinning op APOEL Nicosia. De Amsterdammers spelen over twee weken een uitwedstrijd op Cyprus tegen APOEL Nicosia, PSG neemt het dan in eigen huis op tegen FC Barcelona.

Door: Vincent Houttuin