18.09.2014 20:50

De Jong schiet PSV naar zege in Europa League

Luuk de Jong (m.) viert zijn benutte strafschop tegen Estoril met zijn teamgenoten. (18-09-2014).

In Eindhoven heeft PSV in haar eerste groepswedstrijd van de Europa League een minimale, maar verdiende overwinning geboekt. Tegen het Portugese GD Estoril had PSV weinig te duchten. Dankzij een benutte strafschop van Luuk de Jong eindigde het treffen in een 1-0 zege voor de thuisploeg.

Voor rust was het grotendeels eenrichtingsverkeer in het Philips Stadion. PSV was heer en meester en had weinig te vrezen van Estoril. De Portugezen hadden geluk dat ze in de eerste helft slechts één doelpunt te verwerken kregen, want de kansen voor de thuisploeg waren talrijk. Dit begon al in de eerste minuut. Jetro Willems slalomde zich op fraaie wijze langs de verdedigers van Estoril en bediende Luuk de Jong op maat. Van dichtbij kreeg de spits de bal echter niet achter de Poolse doelman Pawel Kieszek. Daarna volgden er goede kansen voor Georginio Wijnaldum, Adam Maher en Joshua Brenet, maar geen van hen vond het net.

Een overtreding van Mano op Maher in het Portugese strafschopgebied zorgde er na 25 minuten voor dat PSV alsnog op voorsprong kwam. De Jong ging achter de bal staan en schoot de toegekende strafschop feilloos binnen. Estoril kwam na de treffer van De Jong wat meer uit zijn schulp, maar het werd nauwelijks dreigend. Aan de andere kant was Jeffrey Bruma wel dreigend. Hij kwam bij een hoekschop van Maher het hoogst en kopte hard op de paal. De rebound die volgde werd vervolgens keurig binnengeschoten door Wijnaldum. De grensrechter vlagde echter onterecht voor buitenspel en het doelpunt werd afgekeurd. Zo bleef het in de eerste helft bij een 1-0 voorsprong voor de ploeg uit Eindhoven.

PSV had een minuut nodig om ook in de tweede helft een grote kans te creëren en zo ging de ploeg door waar het gebleven was. Een prima overstapje van Wijnaldum zorgde ervoor dat Luciano Narsingh uit kon halen. Zijn schot eindigde op de vuisten van Kieszek. De thuisploeg bleef ook in de volgende fase de bovenliggende partij, maar had geluk toen Bruno Lopes in kansrijke positie via de schouder van Karim Rekik naast kopte.

Zolang het slechts 1-0 bleef voor de Eindhovenaren was het voor Estoril uiteraard nog niet gedaan. De thuisploeg was in het laatste half uur wat minder gretig en dit kwam de wedstrijd niet ten goede. De Portugezen hadden meer de bal in deze fase en zochten waar mogelijk de aanval. Goede mogelijkheden wist Estoril echter niet te creëren en zo ging de wedstrijd als een nachtkaars uit. PSV is haar Europees avontuur desalniettemin goed begonnen want het heeft in haar eerste wedstrijd de volle buit gepakt dankzij de goal van De Jong.

Door: Roel Egberts