23.09.2014 14:30

Lat, lat, lat, redding, redding, redding

Jasper Cillessen (keeper) bokst de bal weg tijdens Feyenoord - Ajax en voorkomt dat drie Feyenoorders gevaarlijk worden. (21-09-2014)

In de afgelopen speelronde was er niet één Schlemiel van de Week, maar meer dan honderdduizend. Elke voetbalfan die Feyenoord een warm hart toedraagt zal zich zondag na het verlies tegen Ajax zo voelen.

Het is ongelooflijk dat Ajax in Rotterdam de nul wist te houden tegen Feyenoord. Omdat het nou eenmaal de aantrekkelijkste wedstrijd in een seizoen van de Eredivisie is, weet iedereen waar we het over hebben. Feyenoord – Ajax begon met grote kansen voor Feyenoord, eindigde met grote kansen voor Feyenoord, maar hield op met een 0-1 overwinning voor Ajax.

Lat, lat, lat

Uit betrouwbare bron hebben wij inmiddels vernomen dat de lat waar Jasper Cillessen onder stond in de eerste helft, is vervangen. Omdat deze versleten was geraakt in de wedstrijd van afgelopen zondag. Binnen twaalf minuten raakten Jordy Clasie, Ruben Schaken en Sven van de Beek de lat. Clasie met een schot, Schaken en Van Beek met het hoofd. Op alle drie de pogingen is Cillessen kansloos, maar nog nooit hebben zoveel engelen op één lat gezeten.

Klavertjes vier zoeken

Feyenoord speelde onvoorstelbaar goed tegen Ajax. Vanuit de verdediging werd met een jong centraal duo vooruit gevoetbald en op het middenveld groeide Clasie uit tot een ware veldmaarschalk. Het kan dan ook niets anders dat de aanvallende linie van Ajax zichzelf geroepen voelde om klavertjes vier te zoeken op de helft van Feyenoord. Een kans op een goede bal vanaf achteruit of vanaf het middenveld was er toch niet. De thuisploeg zette zoveel druk op de bal dat zelfs met het positiespel dat Ajax vaak genoeg laat zien, de Amsterdammers er niet uitkwamen. Blijkbaar had Kolbeinn Sigþórsson, Anwar El Ghazi of Lucas Andersen succes en inderdaad een klavertje vier gevonden, want Ajax bleef de gehele wedstrijd door geluk hebben.

De ‘perfecte’ afsluiting

De neutrale voetbalfan zal zich in Luilekkerland gewaand hebben. In de tweede helft kwam Ajax iets meer aan voetballen toe, maar nog steeds waren het de Rotterdammers die vaker het initiatief namen. Voor deze neutrale voetbalfan kende De Klassieker ook een meer dan spannend slot. Met goede kansen voor Mitchell te Vrede, die samen met Elvis Manu zijn waarde als invaller bewees, leek de wedstrijd alsnog in een gelijkspel te eindigen, maar met hulp van Ricardo van Rhijn en Cillessen bleef de 0-1 stand op het scorebord staan in De Kuip.

Kenneth Vermeer

Eén van de meest besproken personen in deze Klassieker is natuurlijk de kersverse goalie van Feyenoord. Hij had dan ook een belangrijke rol in Feyenoord – Ajax. Bij de goal van Van Rhijn, een vrije trap van behoorlijk ver, zette hij een grote muur neer. Deze had nauwelijks een functie in het voordeel van de Rotterdammers, omdat Vermeer de bal laat aan zag komen. De goalie was echter niet alleen een ballenstopper in De Klassieker. Hij was ook meesterspion. Fred Rutten en Vermeer zijn voor de rivaliteitenstrijd rond de tafel gaan zitten en de doelman legde precies uit waar Ajax het meeste pijn kon worden gedaan. Blijkbaar was de doelman vergeten dat er dan wel gescoord moet worden, in plaats van alleen kansen te creëren.

We moeten nog tot eind januari 2015 wachten op de volgende Klassieker. Dan ontvangt Ajax Feyenoord in het eigen stadion. In de tussentijd kan er weer van alles gebeuren in de Eredivisie, maar wat er ook gebeurt, De Klassieker blijft voor velen het mooiste evenement in het Nederlandse voetbal.

Door: Jos Boesveld