09.10.2014 20:23

Jong Oranje begint slecht aan de play-offs

Anwar El Ghazi baalt nadat Portugal zojuist op een 0-1 voorsprong is gekomen tijdens de kwalificatie Play-offs voor het EK O-21 2015. (09-10-2014)

Jong Oranje heeft zichzelf donderdagavond een slechte dienst bewezen door de eerste wedstrijd in de play-offs voor het Europees Kampioenschap 2015 in Tsjechië met 0-2 te verliezen van de leeftijdsgenoten uit Portugal.

De wedstrijd begon zeer aantrekkelijk, met grote kansen voor beide ploegen. Na een voorzet van Jetro Willems kon Luc Castaignos intikken, maar José Sá keerde zijn inzet met de benen. De rebound van Elvis Manu belandde via de onderkant van de lat weer in het veld, waardoor het begin voor Jong Oranje was. Jong Portugal liet echter ook van zich spreken, waar Raphaël Guerreiro met een hard schot in de linkerhoek Warner Hahn testte. De goalie van PEC Zwolle hield zijn doel echter schoon. Het spel van Oranje werd daarna slordiger, maar Portugal profiteerde lang niet altijd. Tot vlak voor rust. Sven van Beek ging in de fout tegen Bernardo Silva, die over het uitgestoken been van de Feyenoorder viel. Sérgio Oliveira bleef kalm vanaf elf meter en scoorde zo de 0-1.

Oranje kwam een stuk minder goed uit de kleedkamer dan aan het begin van de wedstrijd. Portugal had het middenveld in handen, maar kon de dreiging en het balbezit niet omzetten in een tweede treffer.  De Nederlanders kwamen echter niet goed meer in het spel en bereikten Castaignos nauwelijks. Lukte dit wel, dan stond de spits van FC Twente vaak buitenspel. Manu kreeg de grootste kans, twintig minuten voor tijd. Met een stift vond hij bijna de linkerkruising, maar Sá sloeg de bal onder zijn lat vandaan.

Op het laatst bracht Adrie Koster nog Daley Sinkgraven voor de geblesseerde Willems, maar die aanvallende wissel bleek verkeerd uit te pakken. Carlos Mané draaide zich acht minuten voor tijd vrij op twintig meter van het doel, kwam met een dribbel zeer gemakkelijk langs drie verdedigers en schoot kalm raak in de rechterhoek: 0-2.

Door de nederlaag moet Jong Oranje vol aan de bak in de returnwedstrijd. De beloften nemen het dinsdag in Portugal op tegen de leeftijdsgenoten uit Zuid-Europa. Oranje moet twee keer scoren om nog een kans te maken op het Europees Kampioenschap 2015, dat gehouden wordt in Tsjechië.

Door: Jos Boesveld