10.10.2014 09:22

Aké laakt instelling: "De wil ontbrak bij ons"

Volgens Nathan Aké was het vooral de mentaliteit die donderdag het verschil maakte in de eerste play-off tussen Jong Oranje en Jong Portugal. De Nederlandse talenten verloren in Alkmaar met 0-2 nadat de ploeg vooral in de tweede helft compleet overklast werd. Het EK in Tsjechië in 2015 lijkt daarmee nog voor de return van dinsdag buiten bereik.

Aké is niet te spreken over de instelling van zijn teamgenoten. "Zij toonden meer hardheid, gingen er echt voor. Die echte wil om te winnen ontbrak bij ons. Zij waren feller en hadden alle tweede ballen, wij waren te lief", sprak de negentienjarige Aké na afloop. Hij tastte in het duister over de oorzaak daarvan in deze belangrijke wedstrijd, na twee beschamende thuisnederlagen tegen Georgië en Slowakije (beide 0-1) bovendien. "We zijn een goed team."

Aké verkaste al op vijftienjarige leeftijd van Feyenoord naar Chelsea en is een van de weinige spelers uit de selectie die in het buitenland speelt. "Ik neem niet echt een leidende rol op me, maar probeer wel de Engelse speelstijl mee te nemen. Harder inspelen en fel de duels in. De leidersrol in het team is vooral voor aanvoerder Karim Rekik."

Los zand

Jong Oranje is van een ploeg die op weg leek naar de eerste plaats in de kwalificatiegroep vervallen tot hoopjes los zand waarvoor het EK bijna uit zicht is geraakt. Nadat Albert Stuivenberg naar Manchester United was verkast, verspeelde de ploeg onder opvolger Adrie Koster de groepswinst, waarna de trainer de basiself voor het duel met Portugal op liefst zes plaatsen wijzigde.

Alle wisselingen speelden volgens Aké geen rol in de nederlaag tegen Portugal. In een nationaal team is het volgens de verdediger altijd lastig om automatismen op te bouwen, zeker in een jonge ploeg die regelmatig spelers ziet afvallen of verkassen naar het 'grote' Oranje.

Rustig

Koster is een rustige trainer, zegt Aké. Rustiger dan Stuivenberg. "Ik weet niet of hij té rustig is, maar wij zijn in elk geval wel te rustig. Iedereen is te lief voor elkaar. We zijn vrienden, maar daardoor durven sommigen niet meer kritisch op elkaar te zijn als het om voetbal gaat. Dat moet natuurlijk wel gebeuren."

Na de strafschop vlak voor rust kwam Nederland er helemaal niet meer aan te pas. "We zeiden nog in de rust: er is niks aan de hand. Maar zij kregen direct twee grote kansen en wij gingen opeens lange ballen spelen. Iedereen ging wat anders doen. Dinsdag moet het een stuk beter. We moeten elkaar de waarheid durven zeggen", besluit de jonge verdediger annex middenvelder.

ANP

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner