10.10.2014 22:35

Nederland pas laat langs strijdend Kazachstan

Klaas Jan Huntelaar is Ilia Vorotnikov in de lucht te slim af en kopt Oranje langszij in het EK-kwalificatieduel tegen Kazachstan. (10-10-2014)

Het Nederlands elftal heeft zich ternauwernood ontdaan van Kazachstan. De nummer 127 op de FIFA-ranking kwam in de eerste helft zelfs op voorsprong. Pas na het inbrengen van Klaas Jan Huntelaar kwam Oranje los en werd het 3-1.

Al direct vanaf minuut één was het eenrichtingsverkeer. Oranje ging vol op de aanval en wilde zo snel mogelijk scoren. Dat leek ook te gebeuren, maar Robin van Persie werd afgefloten wegens buitenspel, nadat Jeremain Lens in eerste instantie venijnig op doel schoot. Oranje drukte door, maar waar Nederland moeite had langs de Kazachse defensie te doorbreken, lukte het aan de andere kant wel met de eerste kans.

Renat Abdulin kopte een voorzet van Andrey Karpovic via de onderkant van de lat in. Bruno Martins Indi werd hierbij simpel in de lucht geklopt. Nederland liet zich niet van de wijs brengen en ging door met aanvallen. Zo kregen Van Persie en Wesley Sneijder een paar goede kansen, maar telkens lag of doelman Mokin of een Kazachs been in de weg.

Na rust moesten de Oranjeleeuwen even op gang komen. Pas nadat Klaas Jan Huntelaar binnen het uur Nigel de Jong verving, kwamen er kansen. Van Persie kreeg een geweldige kans, maar de spits schoot zelf in plaats van af te leggen op Huntelaar. De spits van Schalke 04 liet dat de spits van Manchester United ook even weten door te gebaren.

Huntelaar wilde zich hoe dan ook bewijzen en scoorde ook. De spits schatte een voorzet van Ibrahim Afellay op waarde in en kopte de bal via de grond in het doel van Mokin. Voor Kazachstan werd het hierna nog lastiger, nadat Bauyrzhan Dzholchiev de rode kaart kreeg toegewezen. De speler kwam van achteren hard in op Afellay.

Nederland kreeg hierna kans op kans, maar het leek alsof de bal er niet meer in mocht. Toch was het Afellay die tien minuten voor tijd alsnog het net vond. De middenvelder, die na twee jaar afwezigheid bij Oranje eindelijk weer mocht spelen, nam de bal buiten de zestien meter aan en haalde daarna verwoestend uit: 2-1.

Ook Robin van Persie scoorde in de slotfase nog uit een strafschop, nadat hij zelf onderuit werd gehaald in het strafschopgebied. De spits van Manchester United scoorde zo alweer zijn 48e doelpunt namens Oranje. Ook de vierde treffer leek hierna nog te komen, maar Huntelaar stond randje buitenspel na een schot/voorzet van Arjen Robben. Nederland pakte zo de eerste driepunter en mag het volgende week opnemen tegen IJsland.

Door: Rijcko Treep