20.10.2014 10:00

PSV loopt uit, veel doelpunten op derbyday

Het weekend is voorbij, dus we gaan terugblikken op speelronde negen! Zaterdag kwamen de topclubs in actie en liep PSV dankzij een 3-0 zege op AZ uit op de concurrentie. Zondag was het derbyday; De Friese derby eindigde onbeslist, Go Ahead Eagles zegevierde in de IJsselderby.

PSV in één helft langs AZ

Eén van de twee topwedstrijden die op de zaterdagavond werd gespeeld, was PSV – AZ. De Eindhovenaren begonnen sterk aan de wedstrijd en hadden de overwinning in de eerste helft al veiliggesteld. Daarbij was een hoofdrol weggelegd voor Adam Maher. De middenvelder had een groot aandeel in de 3-0 zege door zijn vierde en vijfde doelpunt van het seizoen te maken. Doordat de nummers twee tot en met zes dit weekend puntverlies leden, loopt PSV uit op de concurrentie. De voorsprong op Ajax, de nummer twee, bedraagt nu vier punten.

FC Twente en Ajax delen delen de punten

130 kilometer verderop, in Enschede, werd de tweede kraker van de zaterdagavond gespeeld. In de Grolsch Veste nam FC Twente het op tegen regerend landskampioen Ajax. In de laatste negen ontmoetingen lukten het de Tukkers niet om de Amsterdammers te verslaan en ook het zaterdag won FC Twente niet van Ajax. Was het spannend? Ja. En het niveau van de wedstrijd? Dat was wat minder. Jesús Corona zorgde in de eerste helft dat de Enschedeërs op voorsprong kwamen, maar de man die altijd scoort in grote wedstrijden, Kolbeinn Sigþórsson, tekende na rust voor de 1-1.

Feyenoord maakt het zichzelf onnodig moeilijk

Het was geen makkelijk begin van het seizoen voor Feyenoord, maar inmiddels bevindt de club uit Rotterdam zich op rustig(er) vaarwater. Zaterdagavond speelde het team van Fred Rutten een thuiswedstrijd tegen Heracles Almelo, dat met een kleine nederlaag (2-1) De Kuip weer verliet. Elvis Manu bezorgde Feyenoord de overwinning tegen de hekkensluiter. De man die Jean-Paul Boëtius uit de basis heeft verdrongen maakte voor rust twee doelpunten. Namens de Heraclieden deed Jeroen Veldmate wat terug, waardoor het in de slotfase nog even billenknijpen werd voor het Rotterdamse publiek. De gelijkmaker bleef echter uit.

Cambuur vecht terug en pakt punt bij Heerenveen

De beladen Friese derby tussen sc Heerenveen en SC Cambuur leverde geen winnaar op, maar wel een bijzonder record: na negen seconden kreeg het team van Dwight Lodeweges al een strafschop. De penalty werd benut en binnen de minuut leidde Heerenveen met 1-0. Het werd een open wedstrijd tussen de twee Friese clubs, waarbij Cambuur als morele winnaar uit de strijd kwam. De Leeuwarders bogen een 2-0 achterstand om naar een 2-2 gelijkspel en staan in ieder geval nog een week 'boven de boeren'.

Vliegende start levert Go Ahead winst in derby op

Het was zondag derbyday en naast de Friese derby werd in Deventer ook de IJsselderby gespeeld. Vorig seizoen won Go Ahead Eagles in de Adelaarshorst afgetekend van PEC Zwolle (4-1) en ook zondag kwam de club uit Deventer als winnaar uit de (Peper)bus. Dankzij een vliegende start leidde de thuisploeg al na 36 minuten met 3-1. Jeffrey Rijsdijk, Fernando Lewis en Bart 'Antananarivo' Vriends zorgden voor de Go Ahead-doelpunten. In de slotfase leek het nog even spannend te worden toen Tomáš Necid de 3-2 maakte, maar het team van Foeke Booy hield stand en sleepte de overwinning binnen.

Vitesse wint voor derde keer op rij

De club die alle titelkandidaten in de gaten moeten houden is Vitesse. De Arnhemmers zijn bezig aan een zeer sterke reeks. Na grote overwinningen op FC Dordrecht (2-6) en ADO Den Haag (6-1), werd zaterdagavond Willem II met 1-4 aan de kant gezet. Oogstrelend was het voetbal niet, maar zeer effectief was het wel wat Vitesse liet zien. De ploeg van Peter Bosz is inmiddels opgeschoven naar de zevende plaats en heeft na PSV de meeste doelpunten gemaakt in de Eredivisie. PSV maakte tot op heden 25 doelpunten, de club uit Arnhem 24. Topclubs zet je schrap, want Vitesse komt eraan!

NAC speelt gelijk bij debuut Hellemons

Tachtig minuten met een man meer spelen, op voorsprong komen, en dan alsnog niet winnen. NAC Breda-supporters zullen zaterdagavond ongelooflijk hebben gebaald dat ze slechts één punt aan het duel met ADO Den Haag overhielden. Al heel vroeg in de wedstrijd kreeg de club uit Noord-Brabant een penalty na een licht vergrijp van Wilfried Kanon, die een rode kaart kreeg. Adnane Tighadouini miste de penalty, maar niet veel later zorgde Mats Seuntjens alsnog voor de 1-0. De tien van ADO Den Haag knokten zich knap terug, kwamen door een doelpunt van Michiel Kramer op 1-1, en hielden stand. Eric Hellemons zat voor het eerst als verantwoordelijke op de bank en hij kan terugkijken op een zeer tegenvallend debuut als (interim-)trainer.