25.10.2014 22:34

Ajax neemt na rust afstand van Go Ahead

Arkadiusz Milik (r.) tikt de bal voor Jop van der Linden (m.) richting doel en scoort zo de 2-1. Erik Cummins kan de tweede treffer niet voorkomen. (25-10-2014)

Ajax heeft eindelijk een wedstrijd in de maand oktober weten te winnen. Voor eigen publiek boekte het elftal van trainer Frank de Boer een 3-1 overwinning op Go Ahead Eagles. De bezoekers zorgden voor prima weerstand, maar waren niet in staat om met een resultaat huiswaarts te keren.

Het kritiekpunt in Amsterdam was dat Ajax de afgelopen periode lang niet altijd even scherp aan de wedstrijd begon. Dat was tegen Go Ahead Eagles wel het geval. Het resulteerde in de eerste twintig minuten in een eenzijdig spelbeeld. Ajax had de controle en liet de bezoekers niet de middenlijn passeren. Het scherpe spel leverde de Amsterdammers na tien minuten al een doelpunt van Anwar El Ghazi op. De vleugelaanvaller profiteerde van een schot van Arkadiusz Milik, dat terugkwam via de paal. Vervolgens liet de thuisploeg enkele kansen liggen om de score uit te bouwen.

Go Ahead Eagles begon ondertussen langzaam uit zijn schulp te kruipen en gaf een eerste serieuze waarschuwing af met een afstandsschot van Deniz Türüc op de lat. Ajax bleek niet wakker geschud, aangezien even later de 1-1 op het scorebord stond. Met een bekeken schuiver promoveerde Fernando Lewis een splijtende pass van Sander Duits tot doelpunt. Het zorgde ervoor dat de ploegen redelijk aan elkaar gewaagd raakten en een golfend spelbeeld ontstond in de slotfase van de eerste helft, waarin El Ghazi de beste kansen op een treffer kreeg.

De bezoekers kwamen scherp uit de kleedkamer en namen direct na het fluitsignaal van scheidsrechter Pieter Vink het initiatief. Lang duurde dat niet. Nadat Ajax zijn draai weer had gevonden, was de bal vrijwel continu in het bezit van de Amsterdamse formatie. Het resulteerde in een doelpunt van Milik. Op aangeven van Ricardo van Rhijn werkte hij bij de eerste paal een voorzet binnen. Go Ahead reageerde daarop met een goed afstandsschot van Türüc, die ternauwernood werd gekapt.

Verder dan dat kwam de ploeg uit Overijssel niet. Ajax was duidelijk de betere van de twee in het tweede bedrijf. Een kwartier voor tijd gooide de thuisploeg het duel op slot na een fout in de verdediging van Go Ahead. Lasse Schöne bepaalde daarmee de eindstand op 3-1. Ajax nadert door de zege koploper PSV tot op een punt, maar de Eindhovenaren komen zondag nog in actie.

Door: Robin Tibbe

1-0, Anwar El Ghazi

1-1, Fernando Lewis

2-1, Arkadiusz Milik

3-1, Lasse Schöne