27.10.2014 09:00

Traditionele drie terug in top Eredivisie

Het is maandag, dus we gaan weer terugblikken op de Eredivisie-wedstrijden van het afgelopen weekend! De traditionele top drie won in de tiende speelronde en PSV, Ajax en Feyenoord staan weer eens met z’n drieën in de top van de ranglijst.

PSV beslist wedstrijd al heel snel

Koploper PSV had een makkelijke zondagmiddag. De Eindhovenaren lieten in de beginfase geen spaan heel van FC Utrecht, dat al vroeg in de wedstrijd met een man minder kwam te staan. Verdediger Mark van der Maarel kreeg in de 22ste minuut van de wedstrijd al zijn tweede gele kaart. Onder andere Adam Maher en Memphis Depay waren trefzeker in het duel dat door PSV met 1-5 werd gewonnen. Zij zijn samen clubtopscorer met zes doelpunten, al deed Depay dat in minder wedstrijden.

'Jong' Ajax verslaat Go Ahead

Frank de Boer stuurde zaterdagavond een heel jong team het veld op in de wedstrijd tegen Go Ahead Eagles. De Ajax-trainer had onder andere een basisplaats ingeruimd voor Stefano Denswil (21), Arkadiusz Milik (20) en Jaïro Riedewald (18). De gemiddelde leeftijd van het basisteam van Ajax was volgende de officiële clubwebsite 22 jaar en 75 dagen en dat betekende de jongste basisploeg in tien jaar tijd. De jonge Amsterdammers hadden op eigen terrein enige moeite met Go Ahead Eagles, dat uiteindelijk met 3-1 aan de kant werd gezet.

Toornstra belangrijk voor Feyenoord

SC Cambuur had dit seizoen nog geen enkele keer op eigen terrein verloren, maar daar kwam zondagmiddag verandering. Eén doelpunt van Jens Toornstra was genoeg om de wedstrijd in het voordeel van Feyenoord te beslissen. Na een fantastische pass van aanvoerder Jordy Clasie, rondde Toornstra de aanval af. Kenneth Vermeer hield weer eens zijn doel schoon, waardoor Feyenoord nog steeds geen enkel tegendoelpunt heeft gekregen in een uitwedstrijd. Opmerkelijk.

FC Twente voor het eerst onderuit

Voor FC Twente kwam zondagmiddag een einde aan een zeer knappe reeks. De Tukkers hadden dit seizoen in nog een enkele officiële wedstrijd verloren (competitie, beker en in Europa), maar in de tiende speelronde ging het team van Alfred Schreuder voor het eerst onderuit. Op Woudestein zorgde Excelsior voor een kleine stunt door FC Twente met 2-1 te verslaan. Na de wedstrijd ging het met name over een moment in de blessuretijd: Luc Castaignos leek de 2-2 te maken, maar hij werd afgevlagd wegens buitenspel. Had de grensrechter gelijk, of was het een geldig doelpunt?

Mark Uth blijft maar scoren

Wat is het toch met sc Heerenveen en scorende spitsen? Als de ene goaltjesdief vertrekt, staat er gewoon een nieuwe op. De nieuwste doelpuntenmaker is Mark Uth, die afgelopen zondag zijn zevende en achtste van het seizoen maakte. Samen met Michiel Kramer is de Duitser nu topscorer van de Eredivisie. Ondanks zijn twee doelpunten lukte het sc Heerenveen niet om te winnen in het IJsseldeltstadion. Tot tweemaal toe kwam PEC Zwolle terug in de wedstrijd, waardoor er uiteindelijk een 2-2 eindstand op het scorebord stond.

Heracles dieper in de problemen

Ook onder John Stegeman gaat het nog niet goed met Heracles Almelo. De Heraclieden leden zaterdagavond alweer hun negende nederlaag van het seizoen. Promovendus Willem II kwam op bezoek in het Polman Stadion en de Tilburgers keerden met een volledig verdiende 1-3 overwinning weer huiswaarts. Oud-Heraclied Samuel Armenteros scoorde tweemaal, maar hij juichte niet. 'Uit respect voor de sportieve situatie waar Heracles in zit', liet de Zweeds-Cubaanse voetballer weten.

Twee keer twee-twee

Zowel Vitesse – NAC als AZ – FC Groningen eindigde zaterdagavond in 2-2. In Arnhem gaf Vitesse door een blunder van Piet Velthuizen de zege uit handen. Marko Vejinović en Adnane Tighadouini namen in de wedstrijd de vier doelpunten voor hun rekening. In Alkmaar eindigde het duel ook in 2-2. FC Groningen kwam via Michael de Leeuw en Danny Hoesen, die zijn eerste van het seizoen maakte, op 0-2. Via Tjaronn Chery (eigen doelpunt) en Nemanja Gudelj kwam AZ echter vlak voor tijd op gelijke hoogte.

Overige wedstrijd:
ADO Den Haag – FC Dordrecht

Door: Vincent Houttuin

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner