10.11.2014 09:00

PSV en Ajax winnen, Feyenoord verliest punten

Het afgelopen weekend werd de twaalfde speelronde van de Eredivisie gespeeld. Ajax en PSV deden goede zaken tegen respectievelijk SC Cambuur en Heracles Almelo, terwijl Feyenoord de achterstand op de top twee punten groter zag worden. We blikken weer even terug op de wedstrijden van het afgelopen weekend en vatten ze kort samen!

PSV door het oog van de naald

De laatste wedstrijd van de twaalfde speelronde ging tussen Heracles Almelo en koploper PSV. De Eindhovenaren hadden de taak om Ajax weer op vier punten te zetten en daar slaagden de Eindhovenaren in, maar vraag niet hoe. Pas in de blessuretijd trok het team van Phillip Cocu de wedstrijd naar zich toe; in de kluts bezorgde Karim Rekik – na gepruts van Heracles-doelman Dennis Telgenkamp – zijn ploeg de overwinning. Dankzij de 1-2 zege in het Polman Stadion heeft PSV weer een voorsprong van vier punten op Ajax, terwijl het gat met de nummer vier, Feyenoord, nu liefst negen punten bedraagt.

Milik belangrijk voor Ajax

Is Kolbeinn Sigþórsson Ajax' eerste spits, of toch Arkadiusz Milik? Frank de Boer gaf zondagmiddag de voorkeur aan de Pool en daar kreeg de Ajax-trainer geen spijt van. De twintigjarige spits schoot tegen SC Cambuur twee keer op doel en tweemaal was het raak. Met zijn twee doelpunten had Milik een groot aandeel in de 2-4 zege in Leeuwarden. Een opvallend moment in het Cambuurstadion vond plaats vijf minuten voor tijd. Scheidsrechter Danny Makkelie verstapte zich en even later moest hij zich laten vervangen door Edwin Boot. De inval-arbiter pakte zijn 'moment of fame' door Cambuur in de blessuretijd een strafschop toe te kennen.

Feyenoord verliest aansluiting met top twee

Een gelijkspel bij Vitesse is geen slecht resultaat, maar omdat concurrenten Ajax en PSV deze speelronde hun wedstrijden wonnen, is Feyenoord de verliezer van het weekend. De Rotterdammers kwamen in de GelreDome niet verder dan 0-0 en dat was gezien de krachtsverhoudingen een terecht resultaat. De enige speler die in Arnhem 'doel trof' was Marko Vejinović. Hij jaagde de bal in de tweede helft vol in het klokkenspel van de onfortuinlijke Terence Kongolo.

Twente duwt Dordt verder in de problemen

De problemen worden met de week groter voor FC Dordrecht. De Schapenkoppen zijn sinds vorige week de hekkensluiter in de Eredivisie en het ziet er voorlopig niet naar uit dat daar verandering in komt. Zondagmiddag leed FC Dordrecht de zesde nederlaag op rij. Het duel met FC Twente was al na een helft spelen in het voordeel van de Tukkers beslist. De ploeg van Ernie Brandts keek tegen een 0-4 achterstand aan en speelde nadat Ilias Haddad in de 26e minuut van het veld werd gestuurd met een man minder. De tweede helft had FC Twente de hand op de rem, waardoor een monsterscore aan de Krommedijk uitbleef.

PEC en AZ schuiven plekjes op

Voor PEC Zwolle en AZ was het een succesvol weekend. Beide clubs hadden hun laatste vier competitiewedstrijden niet gewonnen, maar zaterdagavond werden de negatieve reeksen doorbroken. In het IJsseldeltastadion versloegen de Zwollenaren FC Groningen met 2-0. Tomáš Necid had in het duel een discutabele rol: hij scoorde, maar pakte tien minuten voor tijd een rode kaart wegens een kopstoot en hij moet nu vrezen voor een fikse schorsing. Bij NAC Breda – AZ viel geen rode kaart, maar wel een fantastisch doelpunt. Met veel gevoel nam Nemanja Gudelj in de 57e minuut de bal uit de lucht en verschalkte hij doelman Jelle ten Rouwelaar. Nemanja's vader en oud-NAC-trainer, Nebojša Gudelj, zal in verschillende opzichten hebben genoten van het doelpunt van zijn zoon.

Weer 2-2 voor Heerenveen, De Reuver opnieuw goudhaantje

Twee wedstrijden die dit weekend in 2-2 eindigden waren sc Heerenveen – Go Ahead Eagles en Excelsior – FC Utrecht. Voor de Friezen was het alweer de derde keer in vier duels tijd dat een van hun wedstrijd in 2-2 eindigde. In het Abe Lenstra Stadion kwam Go Ahead op een verrassende 0-2 voorsprong, maar de Friezen rechtten hun rug en kwamen in de tweede helft dankzij doelpunten van Daley Sinkgraven en Jukka Raitala op gelijke hoogte. Ook de vrijdagavondwedstrijd op Woudestein eindigde in 2-2. Vorige week bezorgde Excelsior-invaller Carlo de Reuver met een laat doelpunt zijn ploeg een punt bij AZ en dit weekend herhaalde hij dat kunstje door in de slotminuut de gelijkmaker te scoren tegen FC Utrecht.

Kramer scoort weer bij winnend ADO

Michiel Kramer is aardig op weg om de opvolger van Bas Dost te worden. Dost werd in het seizoen 2011/2012 Eredivisie-topscorer en hij is de laatste Nederlandse voetballer die deze titel behaalde. De afgelopen twee seizoenen werden Wilfried Bony (2012/2013) en Alfreð Finnbogason (2013/2014) de topscorer in de Eredivisie. Afgelopen zaterdag maakte Kramer na een fantastische actie zijn negende doelpunt van het seizoen en daarmee droeg hij bij aan de 3-2 zege die de Hagenaren op Willem II boekten.

Door: Vincent Houttuin