11.11.2014 13:30

Het collectieve falen op de zondagmiddag

Als speler kun je een off-day hebben. Niets loopt en alles gaat verkeerd. Als een volledig elftal dit overkomt, krijg je de eerste helft van FC Dordrecht – FC Twente te zien. De thuisploeg is als geheel de Schlemiel van de Week.

Want een vertoning was het in eigen huis. Al na zeven minuten kreeg de thuisploeg twee grote kansen te verwerken en binnen tien minuten was de eerste blunder al een feit. Trainer Ernie Brandts riep niet voor niets aan het einde van de wedstrijd, dat hij vreesde voor dubbele cijfers. Dit gebeurde niet, maar dat heeft niets met de eerste helft te maken.

Koppie terug, los en een eigen doelpunt

Aanvallend is FC Twente één van de sterkere ploegen in de Eredivisie. Met Hakim Ziyech als meesterbrein achter de spits, Luc Castaignos als afmaker en Jesús Corona als exotische verrassing, mag het een klein wonder heten als hekkensluiter FC Dordrecht de nul houdt in het duel. Hoe de wedstrijd echter weggegeven wordt, is weer een heel ander verhaal. In de negende minuut besluit William Troost-Ekong de bal terug te koppen op Filip Kurto. De poging is te kort, Ziyech komt er tussen en maakt al heel snel de 0-1. De reactie van Troost-Ekong is nog het meest bijzondere. De verdediger loopt er maar gewoon bij, buigt het hoofd nauwelijks en blijft koel voor zich uit staren.

Misschien had iemand in de verdediging even moeten schreeuwen. De volledige linie tot scherpte manen en ook tot de orde roepen. Scherper werd er in de eerste helft echter niet meer verdedigd. In de twintigste minuut gaat doelman Kurto in de fout bij een corner. Hij komt uit zijn doel, maar mist de bal volledig. Een teamgenoot die achter de doelman staat verwacht dit niet, krijgt de bal op zijn hoofd en geeft zo de perfecte assist op Andreas Bjelland, die de 0-2 maakt.

Nog geen vijf minuten later wordt het al 0-3. Ditmaal is het geen speler van de ploeg uit Enschede die scoort, maar aanvoerder Funso Ojo maakt een eigen doelpunt. De middenvelder doet eigenlijk alles goed. Hij neemt de man over van een collega en komt ook nog voor zijn tegenstander. Bij het wegwerken van de lage voorzet vergeet hij echter de bal naast het doel te mikken. Kurto ziet de bal in de kruising verdwijnen en buigt het hoofd voor de derde maal.

Het is nog niet afgelopen

Blijkbaar is de gifbeker uit Dordrecht heel diep op zondagmiddag, want de malaise houdt aan in Zuid-Holland. Ilias Haddad neemt een minuut na de 0-3 te veel tijd met de bal aan zijn voet en verliest het speeltuig aan Castaignos. De spits kan meteen door op doel, maar omdat Haddad hem vasthoudt, valt de Nederlandse aanvaller. Vrije trap voor FC Twente en rood voor Haddad. Dan staat het na ruim een kwart van de wedstrijd 0-3 voor de tegenstander en sta je ook nog eens met tien man op het veld.

Na de rode kaart houdt FC Dordrecht zowaar enkele minuten achter elkaar stand op het eigen veld. Pas één minuut voor tijd valt de 0-4. Marvin Peersman werkt de bal niet lekker weg in zijn eigen zestien en als FC Twente dan kan oppikken, gaat het snel. Mokhtar krijgt de bal en vanaf dertien meter kan hij rustig de linkerhoek uitzoeken.

Het is een klein wonder dat het uiteindelijk ook bij die 0-4 is gebleven. FC Dordrecht houdt het doel schoon in de tweede helft, maar de vraag heerst of FC Twente niet heel coulant is geweest met de ploeg. FC Dordrecht staat door het puntverlies nog steeds onderaan in de Eredivisie en door het nieuwe verlies is er nu zes keer op rij geen punt gepakt in een Eredivisieduel. De laatste overwinning van FC Dordrecht dateert van 9 augustus, toen er in de openingsronde van de Nederlandse competitie met 2-1 werd gewonnen van sc Heerenveen. Het roer moet om in Zuid-Holland, anders neemt de promovendus al heel snel weer afscheid van het hoogste voetbalniveau in Nederland.

Door: Jos Boesveld