11.11.2014 22:27

Harde woorden voor het Nederlandse voetbal

Bert van Marwijk heeft in zijn gastcolumn voor de Voetbal International geschreven over het Nederlandse voetbal in Europa. De oud-bondscoach is dinsdagavond echter niet heel positief over het voetbal in ons landje.

"Ik zie Joël Veltman een luchtduel verliezen van een speler die een kop kleiner is (Lionel Messi, red.), wat Ajax de eerste tegengoal kost", doelt Van Marwijk op een kopduel tussen Veltman en Lionel Messi tijdens de Champions Leaguewedstrijd Ajax - FC Barcelona. 

"En PSV komt op een 1-0 achterstand in Athene doordat Jetro Willems zich laat verrassen bij een ingooi. Beide spelers zijn fysiek sterk genoeg, maar verliezen hun duels net op de momenten dat het erom gaat. En juist het herkennen van die momenten, is waar het om draait", meent de Nederlandse trainer.

Van Marwijk vindt dat er wel degelijk Europese voorbeelden zijn van ploegen die goed presteren, ondanks het feit dat er weinig financiële middelen beschikbaar zijn. "Olympiakos Piraeus, dat veel minder te besteden heeft dan Ajax, bewijst dat je op die manier nog steeds kunt verrassen, zelfs in de Champions League. De Grieken hebben een evenwichtige en volwassen ploeg met routiniers, doordat zij kopen om te winnen."

Hiermee doelt Van Marwijk op het feit dat er bij de Griekse ploeg een flink aantal routiniers rondlopen. "Zij leggen een goede prof in zijn laatste actieve jaren voor een hoog salaris vast als ze denken dat hij het elftal beter maakt. In Nederland doen we dat niet, omdat we in principe kopen om te verkopen."

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner