19.11.2014 13:30

Foto van de Week: De leiders van Oranje

Robin van Persie (r.) schuift de aanvoerdersband om de arm van Arjen Robben (l.) tijdens het EK-kwalificatieduel Nederland - Letland. Voetbal.com Foto van de Week. (16-11-2014)
Robin van Persie (r.) schuift de aanvoerdersband om de arm van Arjen Robben (l.) tijdens het EK-kwalificatieduel Nederland - Letland. Voetbal.com Foto van de Week. (16-11-2014)

Het Nederlands elftal won zondagavond eindelijk weer eens een wedstrijd. Oranje was met 6-0 te sterk voor Letland, maar zijn de problemen nu ineens opgelost?

Vier nederlagen

Nee, natuurlijk niet. Het Nederlands elftal verloor vier van de vijf wedstrijden onder Guus Hiddink. Achtereenvolgend werd er gespeeld tegen Italië (0-2), Tsjechië (1-2), Kazachstan (3-1), IJsland (0-2) en Mexico (2-3). Hiddink verbond daarom zijn lot aan het duel met Letland, maar was na afloop nog altijd onduidelijk over zijn toekomst. De vraag is namelijk of Hiddink dit Nederlands elftal wel aan de praat krijgt. Tegen Letland werd er redelijk eenvoudig gewonnen, maar de Letten kregen toch een aantal mogelijkheden door matig verdedigen van de Nederlandse defensie.

Leiders

Oranje is daarom meer dan ooit tevoren afhankelijk van de leiders in de groep. Robin van Persie heeft normaliter de aanvoerdersband om zijn arm, maar de echte leider in dit Nederlands elftal is Arjen Robben. De aanvaller van Bayern München heeft zijn vorm van het afgelopen seizoen én het WK meegenomen naar het huidige seizoen en lijkt tijdens elke wedstrijd beter te worden. Tegen Letland was hij bij de helft van de productie direct betrokken. Naast zijn geweldige prestaties op het veld is hij ook buiten het veld een leider. Zo werd hij na afloop van het duel met Letland druk pratend gesignaleerd in de buurt van Memphis Depay. Robben lijkt het groeibriljant van PSV Eindhoven onder zijn hoede te willen nemen om hem op die manier te begeleiden naar de absolute top. De aanvoerdersband zou wellicht – zoals op de foto hierboven – om de arm van Robben moeten worden geschoven.

Van Persie

Aanvoerder Van Persie werd na het akkefietje met Klaas Jan Huntelaar kritisch bejegend. Tijdens en vooral na het duel met Letland liet Van Persie zich echter van zijn beste kant zien. Net als Robben was Van Persie direct betrokken bij drie van de zes doelpunten van het Nederlands elftal, maar wat vooral opviel was de rol die Van Persie na afloop vertolkte. Hij ging voor de camera’s staan om een statement tegen racisme te maken. De aanvaller van Manchester United was namelijk ontdaan over het feit dat er veel racistische reacties waren gekomen op een selfie die Leroy Fer op het internet had gezet. Daarop was een foto te zien van een aantal gekleurde spelers van Oranje. Van Persie – als een echte leider – maakte een statement en hoopt dat het OM zal ingrijpen. De leiders van Oranje zijn tegen Letland opgestaan, dus laten we hopen dat we in maart weer op het leidersduo Robben en Van Persie kunnen rekenen. Dan komt alles – ondanks de verdediging – goed.

Door: Jurre Hermans

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner