17.11.2014 14:00

De bondscoach en zijn aanvallende linie

Wanhopig probeert Guus Hiddink (r.) zijn spelers aanwijzingen te geven tijdens de oefeninterland Nederland - Mexico. (12-11-2014)
Wanhopig probeert Guus Hiddink (r.) zijn spelers aanwijzingen te geven tijdens de oefeninterland Nederland - Mexico. (12-11-2014)

Guus Hiddink zal 85 minuten lang een helder hoofd hebben gehad. Oranje won de belangrijke kwalificatiewedstrijd tegen Letland met ruime cijfers en, misschien nog wel belangrijker, het gebeurde met goed voetbal.

De bondscoach had namelijk zijn lot verbonden aan het resultaat tegen het land. Als er puntverlies geleden werd, zag Hiddink geen heil meer in een avontuur bij het Nederlands elftal. Hij stelde tegen Letland een heleboel ervaren aanvallers op en Robin van Persie, Arjen Robben en Klaas Jan Huntelaar stelden niet teleur.

Vroege, bevrijdende treffer

Want al na twee minuten had het 1-0 kunnen staan bij Nederland – Letland. Ibrahim Afellay ontsnapte bij de tweede paal aan de aandacht van de Letten en schoot op de paal. Afellay profiteerde van het feit dat de Letse verdediging zich meer bezighield met Huntelaar en Van Persie in de zestien. Twee minuten later was het wel raak. Normaal gesproken was een achterstand voor Oranje het logische gevolg van een slechte flow geweest, maar Van Persie kopte een voorzet van Robben strak achter de doelman van Letland. Een heerlijk begin, waarbij Oranje met deze bevrijdende treffer terug naar de realiteit greep.

De kwaliteiten zijn zeker wel aanwezig

Want wat is er allemaal wel niet geschreven over ons land. Het moge duidelijk zijn dat de wedstrijden tegen Kazachstan, Tsjechië en IJsland niet goed genoeg waren voor een land dat enkele maanden daarvoor derde werd op een Wereldkampioenschap. Maar sommige berichten kwamen wel heel dicht in de buurt van een doemscenario. Met spelers als Van Persie, Huntelaar, Robben en Wesley Sneijder heb je te maken met vier spelers die in grote competities actief zijn of waren en erg succesvolle jaren hebben meegemaakt.

Oranje werd de grond in geschreven en soms leek het er wel op dat ook Letland kon stunten in de Amsterdam ArenA. Wat de media schrijven kan veel doen in de koppies van voetballers. Met alle negatieve berichtgeving rondom het Nederlands elftal kon het zomaar zijn dat ook zij Letland als een gevaarlijke outsider gingen beschouwen. De vroege goal van Van Persie bracht iets teweeg in het hele elftal. Zoiets van: “We kunnen het wel”, en “Zie je nou!?”

Toch geen zekerheid voor Hiddink

Het gekke is dat er zelfs geen hele kleine polonaise te zien was in Amsterdam. De fans vonden het allemaal geweldig, maar de spelers en bondscoach zelf leken niet te genieten van de overwinning. Nu begrijpen wij ook wel dat een winstpartij op Letland niet iets is wat je vijftig jaar later aan je kleinkinderen vertelt, maar het is wel degelijk de eerste wedstrijd in het kwalificatietoernooi waarin Nederland alle lasten van zich afgooit en vrijuit voetbalt. De laatste keer dat dit gebeurde was tegen Brazilië, op het Wereldkampioenschap. Ruim vier maanden geleden voetbalden we de titelfavoriet voor de winst op het WK volledig aan gort, maar dat vergat iedereen toen slechtere resultaten elkaar opstapelden.

Hiddink schoof na de 6-0 winst op Letland aan tafel bij de NOS en dat mondde uit in een heel vreemd gesprek. Met een journalist die eigenlijk te lief wilde zijn en in het begin niet doorvroeg, tot een bondscoach met ruim dertig jaar trainerservaring in het voetbal, die niet durfde te zeggen of hij in maart 2015 nog op de stoel van de bondscoach zou zitten.

Laten we nou voor één keer niet Nederlands zijn en een overwinning, zelfs op een klein voetballandje als Letland, uitbundig vieren. We hebben zes keer gescoord, speelden goed voetbal en daar mogen we best eens trots op zijn.

Door: Jos Boesveld

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner