28.11.2014 17:50

PSV speelt gelijk en is een ronde verder

Georginio Wijnaldum (l.) met een uiterste krachtsinspanning om de bal voor Anderson Esiti (r.) weg te tikken. (27-11-2014)

PSV Eindhoven heeft zich geplaatst voor de volgende ronde van de Europa League. Het duel met Estoril – dat over twee dagen werd gespeeld – eindigde in een gelijkspel (3-3). Georginio Wijnaldum scoorde het verlossende doelpunt.

PSV Eindhoven kwam tijdens de eerste helft welgeteld tot twee mogelijkheden. Beide kansen werden ook direct benut door de Eindhovenaren. Memphis Depay (0-1) schoot raak op aangeven van Luciano Narsingh, terwijl laatstgenoemde op zijn beurt een goede pass van Jetro Willems wist te belonen met een doelpunt: 1-2. De PSV’ers kwamen tijdens het eerste bedrijf tweemaal op voorsprong, maar gingen toch rusten met een achterstand.

Estoril was namelijk heer en meester in de eerste helft. Vooral uit standaardsituaties werden de Portugezen gevaarlijk. Tózé scoorde de 1-1 omdat Jeffrey Bruma de bal van richting veranderde, terwijl de huurling van FC Porto even later aangever was vanuit een vrije trap op de 2-2 van Kuca. Vlak voor het rustsignaal van de Zweedse scheidsrechter Martin Strömbergsson scoorde Diogo Amada uit een voorzet van Kuca: 3-2.

Arbiter Strömbergsson besloot tijdens de rust dat er niet verder gevoetbald kon worden. PSV moest daardoor wachten tot vrijdagmiddag om het restant van de wedstrijd uit te spelen. Het tweede bedrijf begon niet erg enerverend. PSV nam – in tegenstelling tot donderdagavond – het initiatief in handen, maar kwam tijdens de beginfase niet tot grote kansen. Pas na 69 minuten spelen kregen de Eindhovenaren een grote kans. Na een geweldige pass van Willems kwam de bal via Georginio Wijnaldum bij Luuk de Jong terecht. De spits schoot meteen, maar doelman Paweł Kieszek bracht redding. Even later kreeg De Jong ook een goede kopkans, maar ditmaal mikte de aanvaller over.

Het verlossende doelpunt kwam uiteindelijk toch. Na een flinke mispeer van Tózé kwam de bal plotseling voor de voeten van Wijnaldum terecht. De middenvelder ging vervolgens om doelman Kieszek heen en schoot de bal in het lege doel: 3-3. In de slotfase werd het vooral tegenhouden voor PSV, maar de Eindhovenaren hoefden in de slotminuten geen tegendoelpunten meer te incasseren.

Dankzij het gelijkspel van PSV tegen Estoril komen de Eindovenaren op acht punten. Estoril staat nu op vier punten en is uitgeschakeld. Op de slotdag speelt PSV nog een thuiswedstrijd tegen Dinamo Moskou, maar dat duel gaat nergens meer om. Komende dinsdag speelt PSV de topper tegen Feyenoord. Dat duel zou zondagmiddag afgewerkt worden, maar is uitgesteld omdat PSV vrijdagmiddag nog in actie moest komen.

Door: Jurre Hermans