02.12.2014 13:30

De vervelende invalbeurt in Zuid-Holland

Mike van der Hoorn (l.) loopt sip weg als Ajax op het laatste moment punten heeft verspeeld tegen ADO Den Haag. Aan de rechterkant vieren Roland Alberg, Xander Houtkoop en Wilfried Kanon het punt. (30-11-2014)
Mike van der Hoorn (l.) loopt sip weg als Ajax op het laatste moment punten heeft verspeeld tegen ADO Den Haag. Aan de rechterkant vieren Roland Alberg, Xander Houtkoop en Wilfried Kanon het punt. (30-11-2014)

De discussie rondom Ajacied Mike van der Hoorn laaide weer op na de uitwedstrijd tegen ADO Den Haag. Onder zijn hoede werd de 1-1 gescoord en daarom is verdediger Schlemiel van de Week.

Frank de Boer besloot om twee verdedigende wissels toe te passen bij een 0-1 voorsprong tegen ADO Den Haag. Dit is niet gebruikelijk voor de trainer en voor Ajax, maar gezien het wedstrijdbeeld misschien verstandig. De thuisploeg begon meer naar voren te drukken en kreeg door dat er best iets te halen viel tegen de Amsterdammers. Van der Hoorn verving aanvoerder Niklas Moisander, terwijl Jaïro Riedewald de aanvallend ingestelde Lucas Andersen naar de kant zag lopen. De verdedigende stellingen werden ingenomen, maar het ging toch mis.

Fout op fout op fout

Al twee minuten na de invalbeurt van de verdediger en de middenvelder ging het mis in de defensie van Ajax. Nick Viergever dacht wel even weg te kunnen dribbelen uit eigen zestien, verloor de bal en vervolgens werd er bij de tweede paal niet goed gedekt. ADO Den Haag had de juiste mensen voorin lopen en via Mike van Duinen en Michiel Kramer werd de 1-1 achter Jasper Cillessen gefrommeld. Opvallend was dat Van der Hoorn wel erg ver van de doelpuntenmaker af stond. Op de social media werd ook nog eens gesproken over het gebrek aan intentie om de inzet van Kramer, topscorer in de Eredivisie, te blokken.

Extra pijnlijk puntverlies

Omdat, ja daar gaan we weer, PSV – Feyenoord werd uitgesteld in de veertiende speelronde, had Ajax virtueel koploper kunnen worden bij winst. Dan ligt de druk opeens bij PSV om een resultaat te halen tegen Feyenoord, dat in een goede vorm verkeerd sinds de prestaties in de Europa League positief zijn geworden. Door het gelijkspel blijft Ajax echter tweede en gaat PSV de lastige kraker in Eindhoven in met het gevoel dat een verlies niet het ergste is wat de ploeg kan overkomen.

Verslagenheid achteraf

Vlak na de wedstrijd regende het klachten in en rondom Amsterdam. Veel klachten gingen over Van der Hoorn, maar er waren ook genoeg mensen die de wissels van trainer De Boer niet begrepen. De logica achter het inbrengen van Van der Hoorn snapten de mensen wel, want met zijn postuur kon hij makkelijker luchtduels aangaan met de fysiek sterke Kramer. Maar om nou je aanvoerder uit het centrum van de verdediging weg te rukken op het moment dat je alles op alles moet zetten om een 0-1 voorsprong te verdedigen, dat gaat er voor de meeste voetbalfans niet in.

Van der Hoorn besefte ook dat het een moeilijke invalbeurt werd. Hij gaf in een interview aan dat het lastig was om koud in te vallen en dat bleek dus ook maar. Moisander liet aan de toegestroomde media weten dat hij door de wissel verrast werd.

Al met al pakte het allemaal niet zo lekker uit voor Ajax en Van der Hoorn. Maar de echte schlemiel van deze week is Ajax zelf, dat zichzelf in negentig minuten voetbal vergeet te belonen tegen ADO Den Haag.

Door: Jos Boesveld

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner