08.12.2014 10:00

Speelronde vijftien: top drie foutloos

In de vijftiende speelronde van de Eredivisie namen PSV, Ajax en Feyenoord het op tegen de drie promovendi en de traditionele top drie maakte geen fout. Verder deden Heracles Almelo en NAC Breda uitstekende zaken, was er geen winnaar in de noordelijke derby en eindigde ook Vitesse – FC Twente in een gelijkspel. We blikken terug!

PSV, Ajax en Feyenoord winnen

Op de zaterdagavond kwam de gehele top drie in actie. PSV ging op bezoek bij FC Dordrecht, Ajax nam het in eigen huis op tegen Willem II en Feyenoord speelde de Rotterdamse derby tegen Excelsior. De drie titelkandidaten maakten geen fouten en wonnen hun wedstrijden tegen de promovendi.

PSV ging op bezoek bij FC Dordrecht en begon stroef aan de wedstrijd. Mart Lieder zette de hekkensluiter van de Eredivisie op voorsprong, maar voor rust had het team van Phillip Cocu al orde op zaken gesteld. Georginio Wijnaldum zorgde voor de gelijkmaker en Memphis Depay moest vanaf de strafschopstip PSV op voorsprong zetten, maar zijn Panenka-penalty mislukte. Vlak voor rust zorgde spits Luuk de Jong voor de 1-2 en na de theepauze besliste aanvoerder Wijnaldum de wedstrijd met de belangrijke 1-3.

Ajax had het zaterdagavond een stuk makkelijker dan PSV. De Amsterdammers speelden tegen een van de verrassingen van het seizoen, Willem  II, maar hadden een opmerkelijk simpele avond. Voor rust stond al een 4-0 stand op het scorebord. Achtereenvolgens maakten Kolbeinn Sigþórsson, Arkadiusz Milik, Joël Veltman en weer Milik in de eerste helft de doelpunten. Na rust tekende Davy Klaassen met de 5-0 voor de beslissing in de wedstrijd. Een smet op de wedstrijd was het uitvallen van Sigþórsson. De man van het openingsdoelpunt kreeg vroeg in de wedstrijd een trap van Ali Messaoud en zal de komende weken niet in actie komen.

Net als Ajax maakte Feyenoord zaterdagavond vijf doelpunten. Op een uitverkocht Woudestein zag het Rotterdamse publiek hoe het team van Fred Rutten Excelsior met 2-5 versloeg. Twee bekritiseerde aanvallers zorgden voor de 0-1 en de 0-2. Het openingsdoelpunt werd gemaakt door Colin Kâzım-Richards en niet veel later verdubbelde Jean-Paul Boëtius, die inmiddels uit zijn vormdip is, de score. De andere Feyenoord-doelpunten werd gemaakt door Lex Immers (twee keer) en Jens Toornstra. Toch nog een klein primeurtje voor Excelsior: de Rotterdamse ploeg is de eerste Eredivisie-club die dit seizoen een tegendoelpunt maakte in een uitwedstrijd van Feyenoord.

AZ en PEC blijven in de subtop

PEC Zwolle liet zondagmiddag weer zien dat het niet voor niets in de subtop van de Eredivisie bivakkeert. Net als in de wedstrijd tegen Excelsior (0-5 winst), speelde het team van Ron Jans tegen ADO Den Haag een uitstekende wedstrijd. Tomáš Necid mocht na zijn schorsing weer in de basis beginnen en hij liet zien waarom hij en niet Stef Nijland de eerste spits is. De Tsjech maakte twee doelpunten, gaf één assist en was daarmee betrokken bij de hele doelpuntenproductie van de Zwollenaren. Het duel met de Hagenaren eindigde in 3-1.

Ook bij AZ gaat het de laatste tijd op rolletjes. Na overwinningen op NAC Breda, Vitesse en SC Cambuur werd er zaterdagavond gewonnen van Go Ahead Eagles. John van den Brom stak na afloop van de wedstrijd de loftrompet over Dabney dos Santos. De jongeling was in de 2-0 overwinning op 'kowet' belangrijk met een doelpunt en een assist. "Die mag in het zonnetje. Dan denk je als oud-voetballer even terug aan je eigen tijd. Genieten. Ik ben veel met hem bezig, met zijn leven als profspeler. Hij heeft de kwaliteit altijd voor de goede oplossing te kiezen en maakt grote stappen. Heerlijk", sprak de AZ-trainer voor de camera’s van FOX Sports over de jongeling.

Geen winnaar in Groningen en Arnhem

De Derby van het Noorden tussen FC Groningen en sc Heerenveen leverde zondagmiddag geen winnaar op. De wedstrijd in de Euroborg voldeed niet aan de verwachtingen; het tempo in de wedstrijd lag laag en de twee teams verzuimden het publiek te vermaken. In de eerste helft werden beide doelpunten van het duel gemaakt. Eerst zette Michael de Leeuw de Groningers op voorsprong, maar goaltjesdief Mark Uth zorgde halverwege de eerste helft voor de gelijkmaker. Met name de Friezen kregen nog kansen op een tweede doelpunt, maar een winnaar kwam er niet in Groningen.

Ook bij Vitesse – FC Twente kwam er geen winnaar uit de strijd. Dat mogen met name de Tukkers zichzelf aanrekenen. Zij speelden bijna de gehele tweede helft, bij een 2-2 stand, met een man meer. Davy Pröpper werd vlak na rust van het veld gestuurd nadat hij de doorgebroken Youness Mokthar vastpakte. Ondanks de overtalsituatie scoorde FC Twente niet meer. Voor Vitesse betekende het 2-2 gelijkspel alweer de vierde 2-2 in een thuiswedstrijd van het seizoen. Eerder werd met die score gelijkgespeeld tegen SC Cambuur, NAC Breda en Go Ahead Eagles.

Heracles en NAC doen uitstekende zaken

Voor twee zorgenkindjes van de Eredivisie was het een uitstekend weekend. Het geplaagde NAC Breda ging op bezoek in Leeuwarden en boekte een verrassende 0-1 overwinning op SC Cambuur. Erik Falkenburg profiteerde van een fout van Leonard Nienhuis en zorgde in de eerste helft voor het enige doelpunt van de wedstrijd. Het was voor NAC Breda pas de eerste overwinning sinds de 1-0 winstpartij tegen FC Dordrecht op 14 september.

Ook voor Heracles Almelo was het een fantastisch weekend. De Heraclieden verkeren in topvorm en ondanks dat het spel van het team van John Stegeman niet geweldig is, stromen de punten momenteel binnen. Zondagmiddag boekte Heracles, dat een tijdje geleden nog de hekkensluiter van de Eredivisie was, een knappe 2-4 overwinning in en tegen Utrecht. Door de zege is de club uit Almelo voorlopig uit de degradatiezorgen; Heracles Almelo vinden we nu terug op de vijftiende plek.

Door: Vincent Houttuin