08.12.2014 13:30

De inburgeringscursus kan beginnen

Lucas Andersen gaat achter de bal aan tijdens de competitiewedstrijd Ajax - Willem II. (06-12-2014)
Lucas Andersen gaat achter de bal aan tijdens de competitiewedstrijd Ajax - Willem II. (06-12-2014)

Lucas Andersen wilde belangrijker worden voor Ajax en tegen Willem II liet de Deense middenvelder het meteen zien. Met drie assists was hij ontzettend belangrijk in het duel en dus is Andersen onze Speler van de Week.

Dat Lucas Andersen over bepaalde kwaliteiten beschikt, dat wisten ze in Amsterdam allang. De Deen blonk uit op de trainingen met de eerste selectie en als hij speelminuten kreeg bij Jong Ajax, bleek dat hij toch wel net iets te goed was voor de Jupiler League. In de wedstrijden van het eerste elftal bleef Andersen het echter lastig hebben. Vanaf dit seizoen lijkt het beter te gaan met Andersen en de Deen presteert nu ook in de Eredivisie.

Stijgende lijn

Uit de statistieken van Andersen blijkt dat de voetballer goed bezig is. Waar hij vorig jaar in de Eredivisie nog maar negen wedstrijden speelde in het eerste elftal, staat de teller nu al op twaalf duels. Daarnaast speelde Andersen vorig seizoen maar één keer de volle negentig minuten in de Eredivisie, dat deed de Deen nu al vier keer. Daarnaast speelde hij dit seizoen elke wedstrijd in de Champions League vanaf het begin. Het lijkt erop dat het vertrouwen van Andersen weer volledig in zijn lichaam zit.

Aarden in Amsterdam

Want Andersen had het erg moeilijk sinds zijn komst naar Nederland. De jonge voetballer was in eigen land een ster en had als zeventienjarige al veertig wedstrijden op het hoogste niveau gevoetbald. Bij Ajax kwam hij terecht tussen het elftal van de A-junioren en Jong Ajax. Opeens stond Andersen in een geheel andere competitie met een ander soort voetballers om hem heen. De nu twintigjarige middenvelder ging heel anders om met de veranderde omstandigheden dan zijn landgenoten.

Deens Ajax

Want Denemarken en Amsterdam, dat is twee handen op één buik. In de huidige selectie vinden we met Lasse Schöne, Viktor Fischer, Niki Zimling, Nicolai Boilesen en Andersen zelfs vijf Denen terug, terwijl in de jeugd ook nog Markus Bay rondloopt. Schöne is stiekem meer Nederlands dan Deens en Fischer heeft zo’n positieve, clownachtige instelling dat het met hem wel goed komt. Zimling is een ervaren rot, mag zichzelf inmiddels een wereldreiziger noemen en heeft dus weinig moeite met aarden, terwijl Boilesen al wat langer rondloopt in Amsterdam.

Bij Andersen liep het allemaal wat stroever. Hij had last van heimwee en was niet tevreden met zijn eigen prestaties in het shirt van Ajax. Voor de Deen was de situatie rondom Jong Ajax echter ideaal. De beloftenploeg werd toegelaten in de Jupiler League, waardoor Andersen bekender werd bij het grote publiek en hij meer weerstand kreeg tijdens wedstrijden. Daarnaast speelde hij niet meer op koude, gure sportcomplexen tegen andere beloftenploegen, hij voetbalde (soms) weer in echte stadions, met fans op de tribune.

Scandinavische schattigheid

De opleving van Andersen is dus dit seizoen definitief geworden. Het is en blijft een stille jongen en hij zal nooit de aandacht op zich vestigen, zelfs niet na een geweldige wedstrijd tegen Willem II. Verlegen staat hij voor de camera van FOX Sports de pers in het Engels te woord. Andersen spreekt aardig tot prima Nederlands, maar op live televisie durft hij dat toch niet aan. Voor Andersen begint het natuurlijke proces van inburgeren eigenlijk nu pas. Hij kan eindelijk zijn ware kwaliteiten tonen aan het grote publiek.

Door: Jos Boesveld

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner