12.12.2014 10:00

PSV treft Twente, kelderduel in Almelo

Het aankomende weekend staat alweer de een-na-laatste Eredivisie-speelronde van het kalenderjaar op het programma. In deze speelronde wordt onder andere het kelderduel tussen Heracles Almelo en FC Dordrecht gespeeld, neemt koploper PSV het op tegen FC Twente en staan er voor Ajax en Feyenoord lastige thuiswedstrijden op het programma. We blikken vooruit!

Club in vorm vs. club uit vorm

Een tijdje geleden was Heracles Almelo nog degradatiekandidaat nummer één, maar na vier overwinningen uit vijf duels staan de Heraclieden er weer prima voor. Onder John Stegeman is Heracles inmiddels gestegen naar de vijftiende plek. De tegenstander die de club uit Almelo vrijdagavond treft is FC Dordrecht. De Schapenkoppen hebben dit seizoen slechts vijf punten veroverd en al veertien wedstrijden op rij geen zege meer behaald. Kan FC Dordrecht de lange, negatieve reeks doorbreken in Almelo?

Tweede Friese club in een week tijd

NAC Breda boekte een kleine week geleden een zeer belangrijke overwinning bij SC Cambuur (0-1) en aanstaande zaterdag neemt het team van Eric Hellemons het weer op tegen een Friese club. Ditmaal is sc Heerenveen de tegenstander. De Friezen staan op een teleurstellende twaalfde plaats in de Eredivisie, maar het gat tot de subtop is niet groot. Wil sc Heerenveen de aansluiting niet verliezen, dan zal het voor de winterstop nog een aantal punten moeten pakken. Zaterdag treft het team van Dwight Lodeweges NAC Breda, daarna volgt nog een thuiswedstrijd tegen ADO Den Haag.

Eredivisie-verrassingen in Tilburg

NAC Breda en sc Heerenveen zijn twee ploegen die tegenvallend presteren, maar dat geldt niet voor Willem II en PEC Zwolle. Deze twee ploegen zijn de verrassingen van het seizoen en staan op een knappe negende en vijfde plaats in de Eredivisie. Zaterdagavond nemen Willem II en PEC Zwolle het tegen elkaar op. Wellicht is het voor de Zwollenaren één van de laatste keren dat zij gebruik kunnen maken van de diensten van Tomáš Necid. De kans is aanzienlijk dat de Tsjech in de winterstop weggaat, maar met Stef Nijland heeft PEC Zwolle al een opvolger in huis.

SC Cambuur kan nog even genieten van Rusnák

Net als PEC Zwolle moet SC Cambuur het na de winterstop hoogstwaarschijnlijk doen zonder zijn sterspeler. De kans is groot dat de Leeuwarders in de tweede seizoenshelft niet meer kunnen beschikken over Albert Rusnák. De Slowaak van Manchester City zou momenteel in gesprek zijn met FC Groningen. Rusnák mag echter nog drie keer zijn kunsten etaleren in het geel-blauwe shirt. Zaterdagavond staat de eerste van de drie wedstrijden op het programma: Go Ahead Eagles-uit. De club uit Deventer kan uitstekende zaken doen in de strijd tegen degradatie. Het gat met nummer zestien ADO Den Haag bedraagt namelijk slechts twee punten.

Na APOEL volgt FC Utrecht voor Ajax

De gehele traditionele top drie komt zondagmiddag in actie en dat geldt dus ook voor Ajax. De Amsterdammers kwalificeerden zich woensdag voor de Europa League en kunnen zich nu weer richten op de competitie. Zondagmiddag treft de ploeg van Frank de Boer een tegenstander die ongetwijfeld getergd naar de ArenA zal afreizen: FC Utrecht. De Utrechters beschouwen wedstijden tegen Ajax als zeer belangrijk en dat blijkt wel uit de recente historie. Van de laatste tien onderlinge competitieduels won FC Utrecht vijf keer, werd er drie maal gelijkgespeeld en won Ajax slechts twee keer.

Topper van het weekend: PSV – FC Twente

Voor PSV is het de week van de waarheid. Binnen korte tijd spelen de Eindhovenaren twee zware, maar belangrijke competitiewedstrijden. Zondag neemt de club uit Eindhoven het op tegen FC Twente en een paar dagen later volgt een duel met Feyenoord. Kan het team van Phillip Cocu de koppositie in die twee wedstrijden verdedigen? De wedstrijd PSV – FC Twente is ongetwijfeld hét duel van speelronde zestien. Wedstrijden tussen de huidige koploper en de nummer zes zijn bijna altijd enerverend: de laatste zes keer dat de clubs tegen elkaar speelden werd er minimaal drie keer per wedstrijd gescoord.

Gaat Vitesse eindelijk weer winnen?

Vitesse is voor iedere Eredivisieploeg een geduchte tegenstander dit seizoen, toch staan de Arnhemmers slechts op de elfde plaats in de Eredivisie. Dat komt mede door de huidige reeks van de ploeg van Peter Bosz: Vitesse heeft al zes wedstrijden op rij niet gewonnen. Aanstaande zondag gaat het team van Bosz op bezoek bij FC Groningen. De Groningers hebben vijf knappe punten uit de laatste drie wedstrijden overgehouden (PSV-thuis, FC Twente-uit en sc Heerenveen-thuis) en zijn helemaal klaar voor Vitesse.

Feyenoord en AZ sluiten weekend af

De laatste wedstrijd die in speelronde zestien op het programma staat, is Feyenoord – AZ. De hosannastemming zal ongetwijfeld heersen in Rotterdam na de goede resultaten van de laatste tijd. AZ verkeert echter ook in goede vorm. De Alkmaarders wonnen de laatste vier competitiewedstrijden en kregen in die duels geen enkel doelpunt tegen. Ook Feyenoord staat bekend om de sterke defensie, dus krijgen we zondag in De Kuip een wedstrijd met weinig doelpunten?

Overige wedstrijd:

ADO Den Haag – Excelsior

Door: Vincent Houttuin

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner