15.12.2014 09:00

Terugblik: PSV en Ajax lopen uit op Feyenoord

Samen met Nick Viergever (l.) en Jaïro Riedewald (r.) viert doelpuntenmaker Anwar El Ghazi (m.), die nog maar net is ingevallen, de 3-1 van Ajax in het duel met FC Utrecht. (14-12-2014)

De zestiende speelronde van de Eredivisie was succesvol voor PSV en Ajax. De nummers één en twee van de competitie wonnen hun wedstrijden en zagen concurrent Feyenoord puntenverlies lijden. De nieuwe, verrassende nummer drie van de Eredivisie is PEC Zwolle. We blikken terug op de wedstrijden van het afgelopen weekend!

PSV wint topper op slechte mat

Dé wedstrijd van speelronde zestien was ongetwijfeld PSV – FC Twente. Opvallend bij de topper in het Philips Stadion was de slechte staat van het veld. Enkele weken geleden verving PSV de grasmat, maar het nieuwe veld leek niet veel beter te zijn dan het vorige. Zowel spelers van PSV als FC Twente gleden geregeld uit op het gladde gras. Ondanks de slechte staat van het veld won de ploeg van Philip Cocu wel met 2-0. Luuk de Jong en Georginio Wijnaldum maakten de doelpunten. Over een paar dagen volgt de volgende topper voor PSV: woensdag komt Feyenoord op bezoek in Eindhoven.

Ajax blijft in de nek van PSV hijgen

Net als PSV lukte het Ajax om zondagmiddag de volle buit te pakken. De Amsterdammers namen het in de eigen ArenA op tegen FC Utrecht en wonnen met 3-1. Erg makkelijk had Ajax het in de beginfase niet, maar na twintig minuten spelen stond er toch een 2-0 tussenstand op het scorebord. Via Rubio Rubin kwam FC Utrecht nog terug in de wedstrijd, maar de gelijkmaker viel niet. Koud in het veld zorgde invaller Anwar El Ghazi 25 minuten voor tijd voor de beslissing in de wedstrijd. De achterstand van Ajax op PSV bedraagt nu één punt, al hebben de Eindhovenaren nog wel een wedstrijd te goed.

Late goal Clasie slechts pleister op de wond

In de laatste minuut van de wedstrijd liet Jordy Clasie het publiek in De Kuip juichen, maar de middenvelder redde zondag slechts een puntje voor Feyenoord in het duel met AZ. Door het gelijkspel zijn PSV en Ajax dit weekend twee punten op de Rotterdammers uitgelopen. Dat hadden er ook zomaar drie kunnen zijn, want Feyenoord keek na 45 minuten spelen tegen een 0-2 achterstand aan. Na rust zorgde Colin Kâzim-Richards voor de aansluitingstreffer en vlak voor tijd maakte Clasie de gelijkmaker. Voor Feyenoord is het duel met PSV, dat woensdag wordt gespeeld, van groot belang. Winnen de Rotterdammers niet, dan kunnen de titelaspiraties voorlopig weer in de ijskast.

PEC Zwolle eist plek in top Eredivisie op

Het zijn fantastische tijden om supporter van PEC Zwolle te zijn. Vorig jaar beleefden de Zwollenaren een topseizoen door de KNVB Beker te winnen en dit seizoen doet het team van Ron Jans mee in de (sub)top van de Eredivisie. Door de overwinning die PEC Zwolle zaterdagavond boekte bij Willem II staat de club uit Overijssel nu op de derde plaats, al heeft nummer vier Feyenoord nog een wedstrijd te goed. Het enige doelpunt van de wedstrijd werd voorbereid door de jonge Max de Boom, die op de wedstrijddag kreeg te horen dat hij bij de wedstrijdselectie zat. De buitenspeler gaf een assist op Tomáš Necid, die een kwartier voor tijd voor de 0-1 tekende.

FC Groningen verlengt imponerende thuisreeks

Voor de elfde keer op rij heeft FC Groningen een competitiewedstrijd in de eigen Euroborg niet verloren. Zondagmiddag werd er in Groningen gelijkgespeeld tegen Vitesse, dat in tegenstelling tot de Groningers juist een negatieve reeks opbouwt. De Arnhemmers werden voorafgaand aan het seizoen nog gezien als een outsider voor de titel, maar we vinden Vitesse momenteel terug in het rechterrijtje van de Eredivisie. Het is de ploeg van Peter Bosz inmiddels al zeven wedstrijden op rij niet gelukt om een wedstrijd te winnen. Crisis in Arnhem?

Friese ploegen winnen hun uitwedstrijd

Mark Uth doet Alfreð Finnbogason heel snel vergeten. De Duitser is de onbetwiste aanvalsleider van sc Heerenveen en hij maakte zaterdagavond alweer zijn tiende en elfde doelpunt van het seizoen. Daardoor is Uth nu samen met Michiel Kramer topscorer van de Eredivisie. De goals van Uth waren de enige in het duel NAC Breda – sc Heerenveen (0-2). Net als sc Heerenveen won ook SC Cambuur het afgelopen weekend een uitwedstrijd. De Leeuwarders gingen op bezoek in de Adelaarshorst en beleefden een relatief eenvoudige avond. SC Cambuur won het duel in Deventer met 1-2. Het hoogtepunt van de wedstrijd was de goal van Albert Rusnák, die van grote afstand met een zwabberbal de 0-2 maakte. Het team van Henk de Jong boekte in Deventer alweer de derde uitoverwinning van het seizoen. Vorig seizoen wonnen de Leeuwarders geen enkele keer buitenshuis.

Twee keer gelijkspel in kelder Eredivisie

Op de vrijdag- en zaterdagavond werden wedstrijden in de kelder van de Eredivisie gespeeld: Heracles Almelo – FC Dordrecht en ADO Den Haag – Excelsior. Beide duels leverden geen winnaar op. In het Polman Stadion lukte het hekkensluiter FC Dordrecht bijna om de tweede zege van het seizoen bij te schrijven, maar Oussama Tannane stak daar een kwartier voor tijd een stokje voor (uitslag: 1-1). Een dag later eindigde de wedstrijd tussen ADO en Excelsior in 2-2. Alle doelpunten in de ontmoeting in het Kyocera Stadion werden in de eerste helft gemaakt. Erg veel zijn de vier degradatiekandidaten dus niet opgeschoten dit weekend, al werd er wel (licht) geprofiteerd van het verlies van NAC Breda en Go Ahead Eagles.

Door: Vincent Houttuin