19.12.2014 10:30

Voorbeschouwing: laatste speelronde van 2014

Hakim Ziyech druipt af na de nederlaag tegen PSV. FC Twente verliest met 2-0 in Eindhoven en lijkt daarmee vroeg af te haken in de strijd om het kampioenschap. (14-12-2014)
Hakim Ziyech druipt af na de nederlaag tegen PSV. FC Twente verliest met 2-0 in Eindhoven en lijkt daarmee vroeg af te haken in de strijd om het kampioenschap. (14-12-2014)

Het aanstaande weekend staat alweer de allerlaatste speelronde van 2014 op het programma! Koploper en 'herbstmeister' PSV neemt het op tegen Go Ahead Eagles, Ajax gaat op bezoek bij Excelsior en Feyenoord speelt een uitwedstrijd tegen NAC Breda. We blikken vooruit!

Op papier makkelijke duels traditionele top drie

Voor PSV, Ajax en Feyenoord staan er in speelronde zeventien op papier een eenvoudige wedstrijden op het programma. De eerste club uit de traditionele top drie die in actie komt is PSV, dat het zaterdagavond in eigen huis opneemt tegen Go Ahead Eagles.

Voor PSV is het zaak om de eerste seizoenshelft in stijl af te sluiten. De Eindhovenaren zijn al winterkampioen, maar kunnen hun voorsprong op Ajax (vier punten) en Feyenoord (twaalf punten) verstevigen. Voor Go Ahead Eagles wordt het een lastig duel in het Phillips Stadion. De club uit Deventer won in de eerste seizoenshelft slechts eenmaal buitenshuis, terwijl PSV in de competitie tot nu toe elke thuiswedstrijd won.

Een dag later staat in het Rat Verlegh stadion de wedstrijd NAC Breda – Feyenoord op het programma. De Rotterdammers verloren afgelopen woensdag van PSV (4-3) en zijn zo goed als afgeschreven voor de titel. Tegen NAC Breda kan het team van Fred Rutten zich revancheren op de nederlaag. De club uit Breda ging donderdag in de KNVB beker met liefst 6-0 onderuit tegen Excelsior, wat een enorme deuk is in het vertrouwen van de spelers van NAC.

De laatste club uit de traditionele top drie die in actie komt is Ajax. De Amsterdammers speelden donderdag in de KNVB beker en gingen in de ArenA keihard onderuit tegen Vitesse (0-4). Voor de regerend landskampioen is het nu zaak om de eerste seizoenshelft niet dramatisch af te sluiten. Ajax gaat zondagmiddag op bezoek bij Excelsior, dat zich donderdag plaatste voor de kwartfinale van de nationale beker. Kan Excelsior zijn grote broer zondag helpen?

Lastige wedstrijden voor subtoppers

De verrassende nummer drie van de Eredivisie, PEC Zwolle, neemt het zaterdagavond in Leeuwarden op tegen SC Cambuur. De Leeuwarders staan op een knappe zevende plaats in de competitie en maken voor het laatst gebruik van de diensten van Albert Rusnák. De Slowaak vertrekt hoogstwaarschijnlijk naar buurman FC Groningen. Het duel SC Cambuur – PEC Zwolle zal niet alleen zondag, maar ook in de kwartfinale van de KNVB beker worden gespeeld, zo wees de loting donderdagavond uit.

AZ is in topvorm en de club uit Alkmaar sluit de eerste seizoenshelft af met een thuiswedstrijd tegen het zeer wisselvallige FC Utrecht. Het team van John van den Brom staat vijfde in de competitie en pakte liefst dertien punten uit de laatste vijf duels. Dat hadden er vijftien kunnen zijn, als AZ vorige week in De Kuip niet in de laatste minuut de zege uit handen gaf. Het duel AZ – FC Utrecht belooft overigens een doelpuntrijke wedstrijd te worden: in de laatste tien (!) wedstrijden van de Utrechters werd er iedere keer minimaal vier keer gescoord.

FC Twente, dat in de midweekse bekerronde afrekende met De Graafschap (2-4), speelt zondagmiddag tegen Willem II. De Tilburgers hebben een fantastische eerste seizoenshelft gespeeld en staan op een zeer knappe tiende plek in de Eredivisie. FC Twente treedt hoogstwaarschijnlijk zonder Kyle Ebecilio aan tegen Willem II. De middenvelder reageerde woensdagavond niet professioneel toen hij hoorde dat hij tegen De Graafschap op de bank zou beginnen. Ebecilio zat uiteindelijk niet eens in de wedstrijdselectie van de Tukkers en Alfred Schreuder zal tegen Willem II weer geen beroep op hem doen.

Belangrijke duels voor ploegen uit onderste regionen

Eén van de degradatiekandidaten van dit seizoen is ongetwijfeld ADO Den Haag. De Hagenaren hebben met Michiel Kramer de Eredivisie-topscorer in huis, maar staan desondanks op de zestiende plaats in de Eredivisie. Vrijdagavond gaat ADO Den Haag op bezoek bij sc Heerenveen. De Friezen hebben een fitte selectie. Alleen de zwaar geblesseerde verdediger Jordy Buijs ontbreekt bij de thuisploeg.

Peter Bosz treedt zondagmiddag aan tegen zijn oude club, Heracles Almelo. De Heraclieden kenden een ongelooflijke comeback (vier keer winst in vijf wedstrijden) en staan inmiddels op de veertiende plaats in de Eredivisie. Toch is het niet allemaal rozengeur en maneschijn in Almelo. De ploeg van John Stegeman kon in de midweekse bekerronde geen potten breken tegen tien man van SC Cambuur (0-3 verlies) en het veldspel van de Almeloërs is ook nog ondermaats. Kan Heracles het seizoen wel positief afsluiten?

FC Dordrecht krijgt zaterdagavond de kans om eindelijk het publiek aan de Krommedijk de eerste thuisoverwinning van het seizoen te schenken. De Schapenkoppen staan troosteloos onderaan en hebben dit seizoen nog maar zes punten veroverd, dus moet er heel wat veranderen wil men in Dordrecht directe degradatie afwenden. Het aanstaande weekend neemt FC Dordrecht het op tegen FC Groningen, dat dit seizoen met name in uitwedstrijden veel punten laat liggen.

Door: Vincent Houttuin

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner