21.12.2014 16:20

Invallers behoeden flets Ajax voor nederlaag

Ajax heeft in een zeer moeizaam duel toch de drie punten weten te pakken. Tegen een fris spelend Excelsior voorkwamen invallers Mike van der Hoorn en Richairo Živković dat Ajax twee dure punten liet liggen.

De Amsterdammers hadden wat recht te zetten na de 4-0 thuisnederlaag afgelopen donderdag tegen Vitesse in de KNVB-beker. Daar kwam in de eerste helft nog weinig van terecht. Ajax was in balbezit veel te slordig en speelde zonder ook maar enige inspiratie. Excelsior daarentegen liet de bal geregeld makkelijk rondgaan en kregen bovendien een paar goede kansen. Zo schoot Adil Auasar twee keer rakelings naast het doel van Jasper Cillessen en moest de goalie handelend optreden na een schot van Ninos Gouriye.

Ook na rust speelden de bezoekers uiterst moeizaam. Ricardo van Rhijn schoot direct na rust van zo’n dertig meter afstand weliswaar snoeihard op de lat, maar meer kansen bleven vooralsnog uit. De Kralingers hadden vlak hierna op voorsprong moeten komen, nadat Auassar na een prima actie Jeff Stans volledig vrij zette voor Cillessen. De middenvelder kreeg het echter van dichtbij voor elkaar over te schieten.

Beide ploegen leken af te stevenen op een gelijkspel, maar De Boer ging forceren. Hij bracht Mike van der Hoorn als pinchhitter en die beslissing pakte goed uit. De verdediger zag een afgeslagen voorzet in zijn voeten belanden en Van der Hoorn schoot het leder vervolgens hoog in het net. Niet veel later maakte een andere invaller, Richairo Živković, een einde aan de illusies voor Excelsior door voor open doel simpel binnen te schieten na goed voorbereidend werk van Lasse Schöne.

Door de overwinning sluit Ajax het seizoen met wederom een overwinning af. Daardoor blijft Ajax in de race om het kampioenschap en staat het vier punten achter winterkampioen en koploper PSV. Excelsior blijft onderin staan en staat nog altijd één punt boven de degradatiestreep.

Door: Rijcko Treep