22.12.2014 09:00

Winst voor top drie, eerste thuispunt Dordt

De eerste helft van het Eredivisie-seizoen 2014/2015 zit erop. Het afgelopen weekend werden de laatste negen wedstrijden van het kalenderjaar afgerond. Daarin wonnen PSV, Ajax en Feyenoord en boekte FC Twente een bizarre zege. We blikken terug!

Winterkampioen PSV blijft veel scoren en winnen

PSV was voorafgaand aan de zeventiende speelronde al winterkampioen, maar verstevigde de koppositie zaterdagavond door met 5-0 van Go Ahead Eagles te winnen. De koploper van de Eredivisie heeft na zeventien wedstrijden te hebben gespeeld liefst 48 keer gescoord; dat is een gemiddelde van bijna drie doelpunten per wedstrijd. In het duel met Go Ahead, dat in Eindhoven een zeer slechte slotfase kende, maakten Santiago Arias, Memphis Depay (twee keer), Jürgen Locadia en Florian Jozefzoon de doelpunten.

Ajax voorkomt duur puntenverlies in Rotterdam

Voor Ajax was het zondagmiddag zaak om de achterstand op PSV terug te brengen naar vier punten. Op papier had de ploeg van Frank de Boer in Excelsior een gemakkelijke tegenstander, maar de Rotterdammers bleken hun huid heel duur te verkopen. Invaller Mike van der Hoorn brak op Woudestein vlak voor tijd de ban door de 0-1 binnen te schieten. Een andere invaller, Richairo Živković, zorgde met zijn eerste Eredivisie-doelpunt namens Ajax even later voor de 0-2. Ajax gaat met een achterstand van vier punten op PSV de winterstop in. Eindhoven is echter gewaarschuwd, want onder Frank de Boer kent Ajax altijd een sterke tweede seizoenshelft.

Feyenoord doet goede zaken tegen NAC

Feyenoord verloor midweeks de inhaalwedstrijd tegen PSV (4-3), maar lang konden de Rotterdammers niet treuren. Zondagmiddag stond in het Rat Verlegh Stadion het duel met NAC Breda op het programma. De thuisploeg speelde zoals het publiek het graag wil zien: met veel passie. Punten leverde het NAC Breda echter niet op. De wedstrijd in Breda eindigde in 0-1 door een doelpunt van de vaak bekritiseerde Colin Kâzım-Richards. De Turks-Engelse spits maakte alweer zijn zevende goal van het seizoen. Door de zege gaat Feyenoord als nummer drie de winterstop in.

PEC eindigt fantastisch 2014 met nederlaag

2014 was ongetwijfeld het meest succesvolle kalenderjaar in de historie van PEC Zwolle. De Zwollenaren wonnen de KNVB Beker en de Johan Cruijf Schaal, speelden Europees voetbal en maakten furore in de Eredivisie. PEC Zwolle staat na zeventien speelrondes op de vierde plaats en dat is een buitengewone prestatie voor het team van Ron Jans. Het lukte PEC Zwolle zaterdagavond niet om het fantastische jaar met een zege af te sluiten. In Leeuwarden won SC Cambuur met 2-1. De Leeuwarders staan halverwege het seizoen op een verrassende zevende plaats.  

Bizarre slotfase in Enschede

De meest spectaculaire ontknoping van het weekend vond ongetwijfeld in Enschede plaats. Willem II stond toen de blessuretijd begon op een 1-2 voorsprong én speelde met een man meer, nadat Renato Tapia van het veld was gestuurd. Toch ging de overwinning naar de thuisploeg. Zo omschreef onze liveticker de slotfase in de Grolsch Veste:

Wisselvallig Utrecht wint bij AZ

FC Utrecht is ongetwijfeld een van de meest wisselvallige clubs van de eerste seizoenshelft. Verloren werd er in eigen huis van onder andere Go Ahead Eagles, SC Cambuur en Heracles Almelo, terwijl er buitenshuis werd gezegevierd tegen Feyenoord en AZ. De wedstrijd tegen de Alkmaarders vond zondagavond plaats. In de eerste helft walsten de Utrechters over AZ heen. Édouard Duplan maakte de eerste twee doelpunten en daarna volgde nog een wonderschone treffer van Mark Diemers. Ondanks de 0-3 nederlaag staat AZ nog altijd op een verdienstelijke zesde plaats in de Eredivisie.

Dordt pakt eindelijk punt aan de Krommedijk

Het publiek dat iedere twee weken in het Riwal Hoogwerkers Stadion zat, heeft in de laatste wedstrijd van 2014 eindelijk eens kunnen juichen. Voor het eerst sinds 1995 pakte FC Dordrecht zaterdagavond een punt in een thuiswedstrijd in de Eredivisie. Het 1-1 gelijkspel werd behaald tegen FC Groningen, dat na de winterstop kan beschikken over de Slowaak Albert Rusnák. FC Dordrecht sluit de eerste seizoenshelft als hekkensluiter af, maar er gloort weer licht aan de horizon voor de Schapenkoppen.

Vitesse sluit 2014 positief af

In Arnhem heeft men met een positief gevoel afscheid genomen van de eerste seizoenshelft. Zondagmiddag nam Vitesse het op tegen Heracles Almelo, dat weer in een nieuw dipje zit. In de beker werden de Heraclieden met 0-3 uitgeschakeld door SC Cambuur en met diezelfde cijfers ging Heracles Almelo het afgelopen weekend weer onderuit. Bertrand Traoré, die in het bekerduel met Ajax ook al twee keer scoorde, nam in de GelreDome twee van de drie treffers voor zijn rekening. Peter Bosz gebruikt de aanvaller uit Burkina Faso tegenwoordig als spits en dat pakt voorlopig goed uit.

Heerenveen en ADO vermaken publiek niet

Op de vrijdagavond werd in Friesland de eerste wedstrijd van de zeventiende speelronde gespeeld. In het Abe Lenstra Stadion nam sc Heerenveen het op tegen ADO Den Haag en de wedstrijd eindigde precies zoals het begon: 0-0. Een opvallend resultaat, want de twee ploegen hebben de topscorers van de Eredivisie (bij Heerenveen Mark Uth, bij ADO Michiel Kramer) in huis. Beide spelers scoorden vrijdag niet, maar staan nog steeds bovenaan in de topscorerslijst.

Door: Vincent Houttuin

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner