22.12.2014 13:30

De langste neus in de hoofdstad van Nederland

Mike van der Hoorn (l.) wordt bejubeld door de fans van Ajax en Ajacieden zelf. De verdediger scoort de late 0-1 tegen Excelsior en breekt daarmee de wedstrijd open. (21-12-2014)
Mike van der Hoorn (l.) wordt bejubeld door de fans van Ajax en Ajacieden zelf. De verdediger scoort de late 0-1 tegen Excelsior en breekt daarmee de wedstrijd open. (21-12-2014)

Bespuugd, uitgekotst, in de steek gelaten. Mike van der Hoorn heeft het zwaar sinds zijn komst naar Amsterdam, maar met één invalbeurt heeft hij de harten bij Ajax weer gestolen. De supersub is de Speler van de Week.

En het was niet makkelijk om een Speler van de Week te kiezen. Normaal gesproken springt er wel één speler bovenuit of is er een hartstikke leuk verhaal te vertellen over een jong talent, ervaren rot of immigrantenvoetballer. In de laatste speelronde voor de winterstop kon er echter een heel praatprogramma worden gevuld met schitterende momenten, mooie doelpunten, geweldige comebacks en leuke verhalen.

De wederopstanding van FC Twente tegen Willem II bijvoorbeeld, waarbij invaller Torgeir Børven eindelijk weer eens zijn echte klasse kon tonen en Youness Mokhtar inspiratie kreeg van papieren zakdoekjes op de tribune. Of Colin Kâzım-Richards, die met zijn zevende treffer van het seizoen Feyenoord naar drie punten schoot in Brabant. Zeven doelpunten in één seizoen, in één competitie, dat was Kâzım nog nooit gelukt in zijn toch al lange carrière. Maar Mike van der Hoorn nam wraak, zo mierzoet, daar kunnen we niet omheen.

Twee grote fouten in het shirt van Ajax

Want wraak was nodig voor Van der Hoorn. Er wordt alleen maar over de foutjes gepraat als je in Amsterdam voetbalt. Je moet óf zo goed zijn dat mensen je gaan vereren, of je bent een iets-beter-dan-gemiddelde-voetballer en alles wat fout gaat weegt honderd keer zwaarder dan het goede dat je verricht. Voor Van der Hoorn werd dat in twee verschillende wedstrijden volledig duidelijk. AC Milan-thuis in de Champions League, waar hij een nog steeds dubieuze penalty weggeeft, net als de daarbij horende 1-0 overwinning van Ajax en het duel in de residentiestad tegen ADO Den Haag. In deze Eredivisiewedstrijd moet Van der Hoorn als invaller een voorsprong verdedigen, maar onder zijn hoede wordt, door zijn directe tegenstander, de gelijkmaker alsnog gemaakt.

Kapot geschreven in de media, keiharde fans

En dan gaat het hard met je naam op het internet, de televisie en radio. Zeker in Amsterdam kunnen de fans keihard zijn voor spelers die niet naar behoren presteren. De woorden ‘miskoop’ en ‘prutser’ werden linea recta trending topic in Nederland en Van der Hoorn werd van alle kanten neergesabeld. De mandekker bleef echter in zichzelf geloven, zo vertelde hij na afloop van de wedstrijd tegen Excelsior. Hij bleef trainen en in zichzelf investeren, met succes.

Slotakkoord waar je U tegen zegt

Want door het werk dat Van der Hoorn verzette, vooral op de trainingen en bij Jong Ajax, bleef hij in beeld bij Frank de Boer. Weliswaar als bankwarmhouder, maar zijn naam stond toch elke week weer op het wedstrijdformulier.  En ditmaal kwamen er ook getalletjes achter zijn naam te staan op dat formulier, want De Boer en Ajax hadden hem nodig. Als pinchhitter. Met zijn brede postuur en sprongkracht doet hij Graziano Pellè nog net niet verbleken, maar het komt er dicht bij in de buurt. Het wordt ook meteen duidelijk wat De Boer wil dat er gebeurt in de laatste tien minuten tegen Excelsior. Het staat nog 0-0 en de ballen moeten naar voren.

“Gooi die bal er nou godverdomme in!!”, roept de trainer van Ajax boos als de eerste bal die gegeven wordt na de invalbeurt van Van der Hoorn een tikkie breed is. De boodschap is begrepen en de volgende lange bal van Niklas Moisander komt terecht op het hoofd van Van der Hoorn. Hij kopt door en bedient bijna Lasse Schöne, die inmiddels doorgelopen is. De Deen hindert Gino Coutinho echter precies voldoende om een redding te voorkomen en de losse bal komt voor de voeten van Van der Hoorn. Een leeg doel, de 0-0 stand bij een laagvlieger in de Eredivisie en in het achterhoofd de kritieken die zich maandenlang opstapelden. Maar binnenkantje voet en raak, 0-1. Mike redt Ajax eigenhandig en kan de hele winterstop terugdenken aan dit moment. En als het moment zich ervoor leent, een gigantisch lange neus trekken naar alle haters.

Door: Jos Boesveld

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner