25.12.2014 09:00

Winterkampioenschap goed voor titelaspiraties

Georginio Wijnaldum (r.) is Nicolai Boilesen te snel af tijdens Ajax - PSV Eindhoven. (24-8-2014)
Georginio Wijnaldum (r.) is Nicolai Boilesen te snel af tijdens Ajax - PSV Eindhoven. (24-8-2014)

Het is dat Ajax er de laatste vier seizoenen een sport van heeft gemaakt om in de tweede seizoenshelft pas echt werk te gaan maken van de titel, maar historisch gezien is PSV met het behaalde winterkampioenschap al dicht bij de eindzege in de Eredivisie.

Kijkend naar de laatste 25 seizoenen van de Eredivisie, is het winterkampioenschap niet iets om zomaar overheen te stappen. De ploeg die halverwege bovenaan stond, mocht vijftien van de 25 keer de schaal bijzetten in haar prijzenkast.

Dit percentage lag een lange tijd fors hoger, totdat Ajax vanaf 2011 een einde aan de kampioensdroogte maakte. Onder leiding van Frank de Boer werd vier keer op de rij de landstitel gepakt en dat ging meestal gepaard met een flinke, maar succesvolle inhaalrace. Met dat gegeven in het achterhoofd is het slechte nieuws voor koploper PSV dat de Amsterdammers dit seizoen de enige overgebleven concurrent zijn. Wat wel in Eindhovens voordeel spreekt, is de marge van vier punten ten opzichte van de tweede plek van Ajax. De voorsprong van de winterkampioen op de nummer twee van de ranglijst is sinds het seizoen 2006/2007 niet meer zo groot geweest.

Jupiler League is onvoorspelbaar
In de Jupiler League is de situatie totaal anders dan in de Eredivisie. Koploper NEC moet zeer alert blijven op met name de concurrentie van Roda JC. De laatste tien seizoenen ging de winterkampioen er slechts twee keer met het kampioenschap vandoor. Alleen VVV-Venlo in het seizoen 2008/2009 en FC Zwolle in het seizoen 2011/2012 kregen dat als herbstmeister voor elkaar.

De marge van zes punten die NEC momenteel heeft ten opzichte van Roda JC lijkt ruim, maar de Jupiler League is jaarlijks een zeer onvoorspelbare competitie. Zo boog RKC Waalwijk in 2011 zelfs een achterstand van elf punten om naar een kampioenschap met vier punten voorsprong.  Wat dat betreft mogen FC Eindhoven en FC Volendam ook nog stiekem hopen op de titel.

Topklasser Lienden mag feestje voorbereiden
De Topklasse Zaterdag en Zondag heeft nog maar een beperkte geschiedenis. Maar in de afgelopen vier seizoenen gingen zes van de acht winterkampioenen er met de titel vandoor. Op de zondag was dat zelfs alle vier seizoenen het geval. FC Lienden mag zich halverwege deze jaargang dan ook al voorzichtig op gaan maken voor een feestje.

Na vijftien wedstrijden in de Zaterdag Topklasse had Kozakken Boys dit seizoen al zeven punten voorsprong op Spakenburg. De zestiende speelronde, die nog voor de winterstop werd gespeeld, bracht de marge weer terug naar vier punten. Spakenburg, de kampioen van 2012, mag zich dus nog op gaan maken voor een spannende hervatting in januari. Gelet op de uitkomst van de afgelopen seizoenen is deze titel het meest interessant in het Amateurvoetbal, aangezien de Zaterdagkampioen zich drie van de vier keer tot Algeheel amateurkampioen mocht laten kronen.


Door: Dennis Korpel

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner