22.01.2015 14:55

Ødegaard kan vier Europese records breken

De transfer van Martin Ødegaard naar Real Madrid is op zestienjarige leeftijd natuurlijk al bijzonder genoeg, maar het kan nog specialer worden. UEFA.com rekende uit dat de Noor in de Champions League records kan breken.

Zo kan Ødegaard de jongste speler in de Champions League ooit worden. Dit record staat sinds het seizoen 1994-1995 op de naam van Céléstine Babayaro, die voor Anderlecht begon aan het Europese duel tegen Steaua Boekarest. Bijzonder genoeg was het debuut niet echt succesvol voor Babayaro, want na ruim een half uur spelen kreeg de Nigeriaan al rood. Als Ødegaard speeltijd krijgt voor Real Madrid in de knock-outwedstrijden tegen Schalke 04, dan zal hij het record overnemen.

Het record van jongste doelpuntenmaker in de Champions League is een doel waar Ødegaard iets meer tijd voor heeft. Peter Ofori-Quaye, was 17 jaar en 195 dagen oud toen hij voor Olympiakos trefzeker was in het duel met Rosenborg BK. Het was een kleine pleister op een grote wond, want Olympiakos stond toen al met 4-0 achter en verloor uiteindelijk met 5-1.

De laatste twee records hebben te maken met Real Madrid in de Champions League. Ødegaard kan de jongste speler voor de Madrilenen worden in het kampioenenbal en vervolgens ook meteen de jongste doelpuntenmaker voor de ploeg. José Rodríguez is nu nog de jongste speler in de Champions League, toen hij in de thuiswedstrijd tegen Ajax in 2012 debuteerde, terwijl Raúl de jongste doelpuntenmaker is.

Voor deze laatste twee records heeft Ødegaard bijna twee jaar de tijd om ze te breken. Real Madrid heeft een supertalent naar Spanje gehaald en bij zo'n groot talent horen gesneuvelde records. 

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner