26.01.2015 12:30

De Rotterdamse veldmaarschalk in de ArenA

Jordy Clasie (l.) en Riechedly Bazoer (m.) gaan beide voor de bal tijdens De Klassieker Ajax - Feyenoord. Om twee middenvelders heen staan Thulani Serero (l.), Lex Immers (m.) en Karim El Ahmadi (r.). (25-01-2015)
Jordy Clasie (l.) en Riechedly Bazoer (m.) gaan beide voor de bal tijdens De Klassieker Ajax - Feyenoord. Om twee middenvelders heen staan Thulani Serero (l.), Lex Immers (m.) en Karim El Ahmadi (r.). (25-01-2015)

Als je Ajax twee keer in één seizoen volledig van de mat kan spelen, is het geen toeval meer. Feyenoord hield aan twee goede duels echter maar één punt over. Aan Jordy Clasie, onze Speler van de Week, lag dit niet.

De aanvoerder van de Rotterdammers is de perfecte controlerende middenvelder. Niet alleen is Clasie sterk in de fysieke duels, maar hij jaagt spelers van de tegenstanders op, zet medespelers op de juiste plaats en weet precies hoe hij een wedstrijd op de beste manier kan lezen. Tegen Ajax was de kleine middenvelder weer op dreef.

De Klassieker

Het is de wedstrijd waar het seizoen in de Eredivisie om draait. Kampioenswedstrijden buiten beschouwing gelaten, is Ajax – Feyenoord of Feyenoord – Ajax het duel dat de meeste aandacht in Nederland krijgt. Ook bij deze editie ging het er warmpjes aan toe, al is het alleen maar omdat het supportershome van Ajax in brand vloog, een paar dagen voor De Klassieker.

Waar Ajax goed begon aan de wedstrijd in eigen huis, nam Feyenoord al snel het initiatief over. De slag op het middenveld werd keer op keer gewonnen door de Rotterdammers. Met Karim El Ahmadi, Lex Immers, soms Jens Toornstra en vaak Clasie als strijders. Hierdoor werden de aanvallers van Ajax nauwelijks bereikt. Het zegt bijvoorbeeld al genoeg dat Amsterdamse aanvalsleider Arkadiusz Milik zijn belangrijkste moment in de wedstrijd beleefde op de doellijn bij zijn eigen keeper.

Clasie was als vanouds aan het storen, aan het strooien met goede passing en aan het coachen. Zijn statistieken laten sowieso al zien dat de middenvelder bezig is aan een goed seizoen.

Passing, duelkracht en tackle-zuiverheid

Voor een controlerende middenvelder zijn een aantal facetten belangrijk in het voetbal. De vooruitziende blik, de voetbalintelligentie, maar er moet bij tijd en wijle ook hard worden ingegrepen. Met een passnauwkeurigheid van ruim tachtig procent doet Clasie het inspeelwerk ontzettend goed. De arbeid van Clasie als de tegenstander aan de bal is, voert hij echter ook uitstekend uit. Met 34 intercepties in zestien wedstrijden is hij een belangrijke balveroveraar en van alle duels die hij aangaat met een tegenstander, wint hij ongeveer vijftig procent. Een aardig gemiddelde voor een speler die zijn lengte niet mee heeft, maar wel over een krachtig lichaam beschikt.

Wat het meeste opvalt bij Clasie, is dat als de middenvelder van Feyenoord een tackle aangaat, hij in negen van de tien gevallen de bal weet te veroveren. Een mooie statistiek waarmee meteen aangegeven wordt dat Clasie heel bewust bezig is aan een wedstrijd en zijn beslissingen goed afweegt.

Ook buiten het veld belangrijk

Het zijn echter niet alleen de voetbalkwaliteiten waardoor heel Rotterdam een vertrek van de aanvoerder vreest. Clasie zal ongetwijfeld een belangrijke rol in de kleedkamer hebben, maar ook naar buiten toe treedt de voetballer goed op. Na de wedstrijd tegen Ajax ging het vooral over het Feyenoord dat grote kansen miste. Ook Clasie werd om zijn mening gevraagd, maar de aanvoerder van Feyenoord was heel duidelijk in zijn bewoording. "Je moet niet over onze spits beginnen. Ik weet precies wat jullie willen horen; dat wij een andere spits moeten halen. Wij zijn blij met Colin."

Door: Jos Boesveld

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner