29.01.2015 13:26

Groeibriljant Daley Sinkgraven, kijk uit!

Daley Sinkgraven baalt van het verlies na afloop van sc Heerenveen-Heracles Almelo (0-1) in de Eredivisie. (29-11-14)
Daley Sinkgraven baalt van het verlies na afloop van sc Heerenveen-Heracles Almelo (0-1) in de Eredivisie. (29-11-14)

Met Daley Sinkgraven heeft sc Heerenveen weer een nieuwe groeibriljant in de gelederen. De Friezen lijken de sierlijke middenvelder in deze transferperiode te behouden, maar een vertrek in de zomer lijkt onontkoombaar. Is dat wel zo verstandig van de pas negentienjarige Sinkgraven?

Nog geen jaar geleden debuteerde Sinkgraven in de basisopstelling van sc Heerenveen. Eind maart tegen Vitesse verscheen hij voor het eerst aan de aftrap van een Eredivisiewedstrijd. Vanaf dat moment ging de Meppeler als een komeet. Sinkgraven is niet meer weg te denken uit de basis van sc Heerenveen en laat met enige regelmaat zien veel in huis te hebben.

Zoveel dat zijn naam pardoes opdook in de Engelse media. FC Barcelona, Bayern München, Liverpool en Real Madrid zouden Sinkgraven op hun lijstje hebben staan, maar tot dusver werd alleen Ajax concreet. De landskampioen heeft er nooit geen geheim van gemaakt dat ze Sinkgraven graag naar Amsterdam zien komen.

Is dat niet veel te vroeg? Heerenveen heeft in het verleden verscheidene spelers gehad die met hun kop boven het maaiveld uitstaken. Ruud van Nistelrooy, Klaas Jan Huntelaar en Luciano Narsingh zijn daar goede voorbeelden van. Zij maakten twee seizoenen of minder furore in Friesland en verkasten. Daar hebben zij nooit spijt van gehad, maar een aantal spelers ook wel.

Ole Tobiasen
Heerenveen mag nog altijd graag shoppen in Scandinavië, dat begon in de jaren negentig al. In 1995 haalde de club een onbekende Deen naar het Abe Lenstra Stadion. Ole Tobiasen was zijn naam. Een centrale verdediger van twintig jaar en afkomstig van FC Kopenhagen. Het bleek een talentje te zijn, want na twee jaar stond Ajax op de stoep bij sc Heerenveen. Ajax, dat zag Tobiasen wel zitten. Logisch ook, want bij de Amsterdammers speelden spelers als Jari Litmanen en de broertjes De Boer. Zij wonnen een paar jaar eerder de Champions League. Tobiasen kwam nooit in de buurt van zulke prestaties. Mede door veel blessureleed leed hij een vrij anonieme carrière bij clubs als AZ, Sandefjord Fotball en MVV.

Afonso Alves
Een fenomeen, dat was Afonso Alves bij sc Heerenveen. De Braziliaan schoot uit alle hoeken en standen raak. Met zijn geweldige vrije trap had ook nog eens een extra wapen. Heerenveen kocht de spits in 2006 op 25-jarige leeftijd van Malmö FF uit Zweden. In Friesland had Alves het in zijn eerste seizoen bijzonder op z'n heupen: 34 doelpunten in 31 wedstrijden. In het seizoen daarop liep het aanvankelijk even wat minder, want Alves was bij de competitiestart ineens verdwenen. Hij meldde zich niet bij de club. Het zorgde voor onrust in heel Nederland, maar Alves kwam terug. En hoe! Op 7 oktober 2007 maakte hij de bekende zevenklapper tegen Heracles Almelo (9-0). Het was één van zijn laatste kunststukjes, want niet veel later vertrok de Braziliaan naar Middlesbrough FC. Binnen anderhalf jaar was sc Heerenveen flink wat geld rijker, maar een geweldige spits armer. De status van een grote meneer kreeg Alves nooit in Engeland. Ook zijn carrière verliep na Heerenveen vrij anoniem. Dat zijn enige club na Middlesbrough Al-Rayyan uit Qatar is geweest, zegt genoeg.


Miralem Sulejmani
De supporters in Heerenveen waren Afonso Alves alweer vlug vergeten. In Miralem Sulejmani stond er alweer een topper in spe op. De Servische aanvaller was net zo oud als Daley Sinkgraven nu is, toen hij debuteerde in het Pompeblêdenshirt. Veertien doelpunten in 34 wedstrijden later waren voldoende voor Ajax om zestien miljoen euro neer te tellen voor de vleugelaanvaller. Weggegooid geld, bleek al snel. Sulejmani was in Amsterdam geen schim van de Sulejmani in Heerenveen. Ajax was ook blij dat ze de speler in 2013 konden verkopen aan SL Benfica. In Portugal is Sulejmani aan het zakken vullen, voetballen is er nauwelijks meer bij.

Bas Dost
Bas Dost had geen enkele moeite om zich op 21-jarige leeftijd in de picture te spelen van andere clubs. Heerenveen kocht de spits in 2010 van Heracles Almelo. In zijn eerste seizoen liep het niet echt lekker door een niet zo'n goede verstandhouding met voormalig trainer Ron Jans. Een seizoen later was Dost geen moment te stoppen. In 34 competitiewedstrijden legde hij 32 ballen in het netje. Mede door de doelpunten van Dost werd Heerenveen vijfde in de Eredivisie. Dat was een uitstekende prestatie, maar men wist uit ervaring ook de keerzijde van het succes. Dost was niet te houden en ging een avontuur aan bij VfL Wolfsburg in Duitsland. Hij staat nog steeds onder contract bij de club uit de Bundesliga, maar daar is op dit moment ook alles mee gezegd. Dost houdt in Wolfsburg vooral de bank warm.

Oussama Assaidi
Oussama Assaidi is het meest actuele, foute voorbeeld waar Sinkgraven misschien lering uit kan trekken. Assaidi streek weliswaar in 2009 al neer in het Abe Lenstra stadion, maar ontpopte zich in  twee seizoenen tot een basisspeler. Dat gebeurde vanaf zijn 22ste. Het ging vooral hard met Assaidi na de 6-2 zege van 12 december 2010 op FC Twente , de toenmalige landskampioen. Assaidi scoorde drie keer en bereidde twee doelpunten voor, maar nog geen twee jaar later was hij Heerenveen-speler af. Liverpool zag het wel zitten in de aanvaller en kocht hem in de zomer van 2012. Een miskoop van jewelste. Assaidi bivakkeerde langer op huurbasis bij Stoke City, dan op Anfield Road. Zelfs bij Stoke City werd voor Assaidi pijnlijk duidelijk dat de stap naar de Premier League te vroeg was genomen. De middenmoter was de aanvaller liever kwijt dan rijk en verscheurde de huurovereenkomst. Liverpool zette hem vervolgens zo snel mogelijk op het vliegtuig naar Al Ahli uit de Verenigde Arabische Emiraten. Lekker veel geld verdienen, maar met heel weinig perspectief op nog een mooie carrière. Dat is verrekte jammer, want Assaidi is pas 26. 

Dus Daley Sinkgraven, kijk uit! Voor je het weet eindigt je veelbelovende voetbalcarrière ergens in de woestijn.

Door: Steven Koelma

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner