01.02.2015 14:22

Eigen doelpunt van Derijck wordt ADO fataal

Lex Immers wurmt zich voor ADO Den Haag-verdediger Timothy Derijck en zet Feyenoord op voorsprong (01-02-2015).

Feyenoord heeft zondag een nipte, maar verdiende winst geboekt op ADO. In De Kuip was het in de eerste helft oppermachtig, maar het had een eigen doelpunt van Timothy Derijck nodig om de winst veilig te stellen.

In de eerste helft was het eenrichtingsverkeer in De Kuip. Feyenoord pakte het initiatief en beloonde zichzelf al na tien minuten spelen. Miquel Nelom legde een voorzet bij de eerste paal en Lex Immers kon met het puntje van zijn schoen de voorzet promoveren tot een doelpunt. Feyenoord bleef na de openingstreffer niet afwachten en ging op zoek naar de 2-0. Na twintig minuten spelen kreeg de ploeg deze stand ook. Jens Toornstra kon uithalen na een afgeslagen voorzet, maar schoot richting Timothy Derijck, die de bal verkeerd op zijn voet kreeg en zo zijn eigen doelman passeerde. ADO Den Haag was de rest van de eerste helft geen schim van de ploeg die normaal zoveel passie en strijd in een wedstrijd legt, maar in de laatste vijf minuten kreeg Mike van Duinen vanuit een volley nog een grote kans. De inzet ging echter langs de verkeerde kant van de rechterpaal.

Wat ADO Den Haag in de rust heeft gedronken blijft waarschijnlijk geheim, want de ploeg kwam vlammend uit de startblokken. Nog geen twee minuten in de tweede helft was het Van Duinen die achterwaarts raak kopte na een vrije trap van Roland Alberg. De belangrijke treffer gaf ADO Den Haag meer moed en Feyenoord leek juist onzekerder te worden. Het was echter Jean-Paul Boëtius die na een uur spelen na een hard schot van Immers de wedstrijd op slot had moeten gooien. Martin Hansen was al geklopt, maar van dichtbij lukte het Boëtius niet om de bal langs een verdediger en de paal te krijgen.

In het laatste kwartier wilde ADO Den Haag wel druk zetten op de defensie van Feyenoord, maar een groot deel van de krachten waren al verstrooid over de tweede helft. Hierdoor kon Feyenoord stand houden en trok het de nipte overwinning naar zich toe. Door de drie punten blijft Feyenoord in het spoor van PSV, maar misschien nog wel belangrijker, houdt het de druk op Ajax. Daarnaast kruipen AZ, FC Twente en PEC Zwolle niet dichter naar de Rotterdammers toe. ADO Den Haag moet wachten op het resultaat bij AZ - Heracles Almelo om te bepalen waar het staat in de degradatiezone van de Eredivisie.

Door: Jos Boesveld