03.02.2015 13:30

Derijck is stiekem de wolf in schaapskleren

Timothy Derijck loopt teleurgesteld van het veld na de verloren wedstrijd tegen Feyenoord. De verdediger maakte in de eerste helft een eigen doelpunt, alweer zijn derde van het seizoen in de Eredivisie. (01-02-2015)

Eigen doelpunten zijn verschrikkelijk om te maken, maar als je het halverwege het seizoen al drie keer hebt gedaan, dan dreunt dat door in het hoofd. Bij Timothy Derijck gebeurde het, hij is onze Schlemiel van de Week.

In de competitiewedstrijd tegen Feyenoord ging het weer mis. In de eerste helft stond ADO Den Haag al na tien minuten op achterstand, maar via de voet van Derijck werd die achterstand nog groter. De mandekker wilde een schot van Jens Toornstra wegwerken uit zijn eigen zestien, raakte de bal verkeerd en verschalkte doelman Martin Hansen zo voor de derde keer in dit seizoen. Derijck begint zo langzamerhand gevaarlijker te worden voor ADO Den Haag, dan de gemiddelde spits in de Eredivisie.

20 september 2014, ADO Den Haag – Go Ahead Eagles

Voor beide ploegen was aan het begin van het seizoen duidelijk dat er gestreden moest worden tegen degradatie. Go Ahead Eagles zat nog maar net in de Eredivisie, terwijl ADO Den Haag het al langer moeilijk heeft in de competitie. Na een uur spelen staat de 0-0 stand nog op het scorebord, maar daar brengt het eerste ongelukkige moment van Derijck verandering in. De mandekker gaat na een voorzet het kopduel aan met Teije ten Den, wint ook, maar raakt de bal zo ongelukkig op het hoofd dat hij zijn eigen doelman verschalkt. Het lijkt eerst op een doelpunt van Ten Den en pas na vele herhalingen valt op dat het Derijck was die ‘scoorde’. Een gelukje voor de verdediger van ADO Den Haag, want Michiel Kramer maakte er vijf minuten voor tijd weer 1-1 van.

3 oktober 2014, Vitesse – ADO Den Haag

De eigen doelpunten van Derijck tegen Feyenoord en Go Ahead Eagles waren erg kostbaar, de eigen treffer tegen Vitesse gelukkig iets minder. De volledige selectie van ADO Den Haag had blijkbaar een snipperdag opgenomen, want in Arnhem ging de ploeg kansloos met 6-1 onderuit. Tegen Vitesse ging Derijck opnieuw in de fout na een voorzet. Ditmaal kwam de bal vanaf links, maar de verdediger wist opnieuw zijn hoofd tegen de bal te zetten. Dit keer was er geen speler van de tegenstander in de buurt, waardoor het moment nog knulliger overkwam. In een uiterste poging om te voorkomen dat de bal voor het doel van ADO Den Haag komt rekt Derijck zich uit, maar hij schampt de bal, waardoor het speeltuig in de korte hoek van het doel verdwijnt. Ondanks de ruime uitslag bij Vitesse – ADO Den Haag kwam het eigen doelpunt van Derijck op een vervelend moment. Kramer had tien minuten daarvoor namelijk de aansluitingstreffer gemaakt. Met een 2-1 stand op het scorebord was er nog van alles mogelijk, maar de eigen treffer van Derijck, de 3-1 in het duel, betekende de genadeslag voor de Residentieclub.

Pijnlijke statistiek

Tegen Feyenoord maakte de onfortuinlijke verdediger dus zijn derde eigen doelpunt van het seizoen. Het wordt pas extra pijnlijk als er in de statistieken van Derijck wordt gedoken. Door zijn treffer tegen de Rotterdammers heeft de verdediger van ADO Den Haag bijna evenveel eigen doelpunten, als doelpunten gescoord in de  laatste 2,5 seizoenen. In het seizoen 2012-2013 was Derijck nog goed voor vier treffers in het shirt van PSV, maar na zijn vertrek uit Eindhoven scoorde Derijck nog niet in een officieel duel in de Eredivisie. Bij FC Utrecht was het nog niet raak en bij ADO Den Haag, in ieder geval in positieve zin, ook niet.

Door: Jos Boesveld