06.02.2015 11:28

"De trainer is nu eenmaal de zwakste schakel"

Jos Luhukay zit zonder baan. De Nederlander werd donderdag ontslagen bij Hertha BSC. Hij wordt verantwoordelijk gehouden voor de slechte prestaties in de Bundesliga. "De onrust werd groter."

Onder de 51-jarige Limburger kwam Hertha maar niet weg uit de onderste regionen. De club staat zeventiende en heeft maar twee punten meer dan hekkensluiter Borussia Dortmund. Bovendien werden de twee wedstrijden na de winterstop beide verloren.

"Na de nederlagen werd de onrust groter. De angst die toen ontstond kon ik niet beïnvloeden. Ik weet dat je als coach nu eenmaal resultaat nodig hebt. Voor de huidige resultaten van Hertha ben ik verantwoordelijk; ik heb ze niet kunnen verbeteren. En de trainer is nu eenmaal de zwakste schakel als de resultaten slecht zijn", zegt Luhukay tegen Voetbal International.

"Het was voor iedereen ook duidelijk dat het geen gemakkelijke situatie was. Zelf geloofde ik dat ik het tij  nog kon doen keren. Uiteindelijk is de angst voor degradatie bij de club te groot gebleken. Daarom heeft de leiding deze beslissing genomen; een beslissing waar ik geen invloed op had. In de winterstop was het vertrouwen nog volop aanwezig. Ook ik had er alle geloof in dat we Hertha voor de Bundesliga gingen behouden."

Luhukay kan de tegenvallende prestaties voor een deel verklaren. "Het is een complexe situatie. Dit seizoen kampten we met spelers die van het WK terugkwamen en daar de naweeën van ondervonden. Bovendien hebben we veel internationals die door internationale verplichtingen delen van de voorbereiding op wedstrijden misten. Het grootste probleem was dat we in de as door blessures veel jongens misten. Door de afwezigheid van Sebastian Langkamp, Alexander Baumjohann en Fabian Lustenberger ontbrak de balans af en toe."

Ondanks het vertrek van de Nederlander, blijft er met Roy Beerens en John Heitinga een Nederlandse delegatie achter in Berlijn. Wat het ontslag van Luhukay voor het tweetal betekent is de vraag. "Dat wordt afwachten. Voor mij waren beide jongens in ieder geval een toegevoegde waarde. Het is alleen afwachten hoe de nieuwe trainer daar in staat, maar deze jongens zijn zo ervaren dat ze niet afhankelijk mogen en zullen zijn van één trainer.Door de mindere resultaten was het ook niet gemakkelijk voor Roy en John. Maar ik hoop dat ze toch de tweede seizoenshelft van waarde zullen zijn en blijven."
 

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner