08.02.2015 16:22

Blunder Van der Hart helpt Ajax in het zadel

Anwar El Ghazi (l.) zet Ajax op 0-1 tegen Go Ahead Eagles en viert dat met Ricardo van Rhijn (m.) en Davy Klaassen. (08-02-2015)

Ajax-huurling Mickey van der Hart zal na het duel met zijn eigenlijke broodheer niet lekker slapen. De doelman van Go Ahead Eagles ging zondagmiddag opzichtig in de fout en bezorgde de Amsterdammers daarmee drie punten.

Go Ahead Eagles begon goed aan de wedstrijd. De thuisploeg was fel en maakte het Ajax ontzettend lastig. Na ruim een kwartier spelen kreeg Go Ahead een goede mogelijkheid. Jeffrey Rijsdijk kon koppen na een voorzet van Wesley Verhoek, maar zag dat Ajax-doelman Jasper Cillessen redding kon brengen. Na het eerste kwartier nam Ajax het heft in handen. De Amsterdammers kwamen tijdens de eerste helft niet meer in de problemen.

Anwar El Ghazi liet na bijna twintig minuten spelen een grote kans liggen, maar in de 24e minuut was het wel raak. Via Lasse Schöne kwam de bal bij Ricardo Kishna terecht. De linksbuiten wist op zijn beurt El Ghazi bij de tweede paal te vinden. El Ghazi had vervolgens weinig moeite om de 0-1 tegen de touwen te schieten: 0-1. Ajax bleef domineren, maar voor de theepauze werden er geen grote kansen meer gecreëerd.

Go Ahead kwam na rust goed uit de kleedkamer. Het eerste kwartier was wederom voor de thuisploeg. De ploeg van trainer Foeke Booy creëerde ook een aantal goede mogelijkheden. Rijsdijk had moeten scoren na een goede voorzet van Verhoek, maar faalde jammerlijk. Ook Glynor Plet kreeg twee grote kansen, maar het vizier van de spits stond niet op scherp.

De thuisploeg gaf een duidelijk signaal af en ging nadrukkelijk op jacht naar de gelijkmaker. Invaller Jules Reimerink kreeg een goede kans, maar Go Ahead kwam uiteindelijk via Sjoerd Overgoor op gelijke hoogte. Na slecht uitverdedigen van Ajax kreeg de middenvelder plotseling een schietkans. Overgoor dacht niet na en poeierde de bal via de paal in het doel: 1-1. In de slotfase leek Go Ahead het meeste recht te hebben op de overwinning, maar het was uiteindelijk Ajax dat met ontzettend veel geluk de winst wist te behalen.

Go Ahead-doelman Mickey van der Hart ging gruwelijk in de fout op een terugspeelbal van Verhoek. De Ajax-huurling trapte – dankzij een polletje – over de bal heen en zag de bal vlak voor tijd in het doel rollen: 1-2. Dankzij de nederlaag tegen Ajax blijft Go Ahead op twintig punten staan. Ajax komt nu op 46 punten. Go Ahead mag zich komend weekend revancheren tijdens de derby tegen PEC Zwolle. Ajax neemt het volgende week op tegen FC Twente.

Door: Jurre Hermans