15.02.2015 18:36

Ajax plaatst zichzelf dankzij zege op eiland

V.l.n.r: Darryl Lachman, Sonny Stevens, Ricardo Kishna en Anwar El Ghazi. De Ajacieden knuffelen elkaar na de 3-2 van Kishna. (15-02-2015)
V.l.n.r: Darryl Lachman, Sonny Stevens, Ricardo Kishna en Anwar El Ghazi. De Ajacieden knuffelen elkaar na de 3-2 van Kishna. (15-02-2015)

Een gewenste opsteker voor Ajax. Na een lastige periode heeft het zondag met 4-2 weten te winnen van FC Twente. De Amsterdammers hadden in het eerste uur grote moeite om de Enschedeërs van zich af te houden, maar waren in de slotfase heer en meester. Daarmee komt het wel op een eiland terecht als het gaat om de ranglijst.

Het begin van de wedstrijd was spectaculair te noemen. In een kwartier tijd werd maar liefst drie keer het net gevonden. Het begon met de kopgoal van Jesús Corona. Op aangeven van Hakim Ziyech knikte de Mexicaan de bal behendig binnen. FC Twente had niet lang om van de voorsprong te genieten. Eerst was er het doelpunt van Nick Viergever na een korte corner. Niet veel later wisten de Amsterdammers de schade helemaal ongedaan te maken in de persoon van Riechedly Bazoer. Het talent controleerde de bal in de zestien op zijn borst en schoot hard en goed binnen.

Na de voorsprong van Ajax ging het speltempo bij beide ploegen wat omlaag. De thuisploeg kreeg wel een flinke tegenvaller te verwerken. Al snel moest centrale verdediger Joël Veltman geblesseerd het veld verlaten. Mike van der Hoorn was zijn vervanger. FC Twente kreeg voor rust via Renato Tapia een uitgelezen mogelijkheid om gelijk te komen, maar de Peruviaan kreeg te maken met een uitstekende reflex van goalie Jasper Cillessen. Twente probeerde wel druk te krijgen op Ajax, maar de Enschedeërs stuitte telkens op de prima verdediging van de thuisploeg. Zelf wisten de gastheren ook weinig te creëren.

FC Twente kwam het meest scherp uit de kleedkamer en zag dat redelijk vlot uitbetaald worden in een doelpunt. Luc Castaignos hield twee verdedigers van zich af en stuitte daarna op de uitkomende Cillessen. De rebound was wel besteed aan Hakim Ziyech. Met rechts plaatste hij de bal goed in de rechterbovenhoek. Toch wist Ajax wederom op voorsprong te komen. Hidde ter Avest maaide bij een voorzet van Anwar El Ghazi over de bal heen en zag Ricardo Kishna achter zich tot scoren komen.

Na de 3-2 was het spel volledig voor Ajax. De Amsterdammers hadden de overhand en konden naar een monsterzege uitlopen. Sonny Stevens voorkwam dat met een paar goede reddingen, maar hij moest wel de vijfduizendste goal van Ajax in de Eredivisie toestaan. Via een gelukje kwam de bal voor de voeten van Kishna en hij punterde de 4-2 binnen. Dankzij de zege staat Ajax vast op de tweede stek met twaalf punten achter op PSV en acht voor op Feyenoord.

Door: Robin Tibbe 

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner