19.02.2015 13:00

Gevoelsmens Plet: "Geen spijt van de keuzes"

Glynor Plet (r.) loert op de bal, maar Trent Sainsbury kan het speeltuig op tijd wegwerken, voordat de spits kan overnemen. (15-02-2015)
Glynor Plet (r.) loert op de bal, maar Trent Sainsbury kan het speeltuig op tijd wegwerken, voordat de spits kan overnemen. (15-02-2015)

Eind januari werd hij door zijn club Zulte Waregem verhuurd aan Go Ahead Eagles en dus keert hij voor even terug in de Eredivisie. In Deventer hoopt Glynor Plet (28) zijn steentje bij te dragen aan de strijd tegen degradatie en zijn oude vorm weer terug te vinden. Voetbal.com sprak met de Amsterdamse spits over zijn terugkeer in Nederland, de opvallende keuzes in zijn carrière en het leven in Israël.

Glynor Plet was in het seizoen 2007/2008 nog actief in de hoofdklasse met FC Lisse, maar maakte via SC Telstar drie jaar later de overstap naar Heracles Almelo. In de Eredivisie maakte hij in anderhalf jaar tijd zeventien doelpunten en wekte hij de interesse van FC Twente. Daar wist Plet, in het half jaar dat hij er speelde, nooit een vaste waarde te worden en na avonturen in België en Israël is hij nu voor even terug in Nederland.  “Ja, dat is natuurlijk leuk. Ik ken de competitie en hoop door veel te spelen weer wat ritme op te doen, zodat ik de juiste vorm weet te vinden voor aankomend seizoen.” Waar hij dan speelt, weet hij echter niet. “Dat kan overal zijn. Eerst focus ik me op Go Ahead Eagles en hoop ik mijn steentje bij te dragen aan het bereiken van hun doelstelling.”                                                                                                                              

Gevleid

Terugkijkend op zijn eerste periode in de Eredivisie, heeft hij geen spijt van zijn beslissing om tussentijds te vertrekken naar FC Twente.  “Ik heb anderhalf jaar bij Heracles gevoetbald en had op een gegeven moment al in mijn hoofd zitten dat het mijn laatste jaar zou zijn. Ik was klaar voor de volgende stap. Toen meldde FC Twente zich al in de winterstop en dan zeg je natuurlijk geen nee. Uiteraard had ik nog een half jaar kunnen rijpen door bij Heracles het seizoen af te maken, maar je weet niet of Twente dan nog terugkomt. Marc Janko vertrok destijds en ik voelde me zeer gevleid door de interesse. Achteraf is het natuurlijk makkelijk praten, op dat moment voelde het als een verstandige keuze.”

Maar onder trainer Steve McClaren zou de lange spits nooit een vaste waarde worden bij de Enschedese eredivisionist en dus verhuurde de club hem aan het Belgische KRC Genk. “Ik merkte dat ik toch wel tijd nodig had om te wennen”, legt Plet uit. “Die tijd krijg je alleen niet bij zo’n grote club als Twente. Vervolgens werd ik uitgeleend aan Genk en heb ik een goed seizoen gedraaid, waarin we de beker wonnen. Het is er wel anders voetballen, veel fysieker. Ik had het geluk dat ik bij Genk terecht kwam in een ploeg die bovenin meedraaide en wilde voetballen. De club wilde me overnemen, maar ik moest terugkeren naar Enschede. Daar kreeg ik op het laatste moment echter weer te horen dat ik moest vertrekken en vervolgens heb ik op de laatste dag van de transfermarkt mijn contract laten ontbinden.”

“Ben je gek?”

De volgende stap die de aanvaller met Surinaamse roots zou nemen in zijn carrière, zou de opvallendste zijn. Het Israëlische Hapoel Be'er Sheva is niet bepaald de club waarvan hij als klein jongetje een poster boven zijn bed had hangen. “Een oud-collega uit mijn Genk-periode speelde daar en zei me: ‘Kom hier. Ze willen kampioen worden. Geloof me, het leven is hier goed.’ Ik ben er naartoe gegaan en hij heeft me weten te overtuigen. Ik wilde de gok wel wagen, hun ambities spraken me aan.”

In het begin was Plet echter sceptisch. “Ik zei ‘Ben je gek? Het is oorlog daar.’ Hij vertelde me dat dat daar niet het geval was en dat ik gewoon moest komen kijken. Het eerste dat me opviel waren de temperaturen. Die waren heerlijk en de levensstijl was ook erg goed. Het voetbal was bovendien niet slecht. Ik kreeg er zin in en het bleek een mooie, leerzame stap. De club eindigde altijd ergens onderaan en ging nu puur voor goede, buitenlandse spelers. Uiteindelijk zijn we nog tweede geworden.”

Warme broodjes

Na zijn avontuur in het Midden-Oosten keerde hij terug naar België om voor Zulte-Waregem te gaan voetballen, maar ook die club verhuurt hem nu dus alweer. “Het loopt zoals het loopt,’ analyseert Plet zijn carrière. “Je kunt alles wel vooruit gaan plannen, maar het gaat niet altijd zoals je verwacht. Ik heb geen spijt van de keuzes die ik heb gemaakt. Ik maak ze op gevoel en dat is altijd zo geweest. Ik had duidelijke stappen voor ogen: van de hoofdklasse naar de Jupiler League en via Heracles naar de top van de Eredivisie. Bij FC Twente moest het vervolgens gaan gebeuren, maar het liep anders. Of jullie de oude, scorende Glynor Plet nog terug gaan zien? Dat is wel de bedoeling. Als het eerste doelpunt er straks in ligt, hoop ik dat de rest als warme broodjes zal volgen.”

Door: Tom Wassink

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner