19.02.2015 22:53

Ajax wint dankzij goede reddingen Cillessen

Jasper Cillessen (r.) redt Ajax op wonderbaarlijke wijze twee keer achter elkaar tegen Legia Warschau en teamgenoot Nicolai Boilesen (l.) kan niks anders doen dan toekijken. (19-02-2015)
Jasper Cillessen (r.) redt Ajax op wonderbaarlijke wijze twee keer achter elkaar tegen Legia Warschau en teamgenoot Nicolai Boilesen (l.) kan niks anders doen dan toekijken. (19-02-2015)

Ajax boekte donderdagavond een belangrijke 1-0 overwinning op Legia Warschau. Het mag echter van geluk spreken dat de tegenstander geen doelpunt wist te produceren. Daarvoor mogen de Amsterdammers doelman Jasper Cillessen meer dan dankbaar zijn. Dankzij de sluitpost stapte de thuisploeg als grote winnaar van het veld.

Een flinke meevaller voor Ajax-trainer Frank de Boer was de aanwezigheid van Ricardo van Rhijn. De rechtsback bleek toch fit genoeg om te starten tegen Legia Warschau. Maar ook hij wist niet te voorkomen dat er weinig gebeurde in de eerste helft. De Poolse opponent probeerde zo min mogelijk ruimte weg te geven en was slechts sporadisch met de bal op de speelhelft van de thuisploeg te vinden. Ajax had op zijn beurt grote moeite om de muur van de bezoekers te slechten. Het zorgde voor een behoudend duel.

De manschappen van De Boer liet bij tijd en wijlen aardig positiespel zien. Zodra de aanvallers dan in balbezit kwamen, bleef een creatieve actie. Het was niet voor niets dat een afstandsschot Arkadiusz Milik het openingsdoelpunt betekende. De Poolse spits draaide zich goed vrij op de rand van het strafschopgebied en plaatste de bal met veel gevoel en op schitterende wijze in de verre hoek. Toch bracht dat Legia niet van de wijs. De Polen bleven dezelfde tactiek hanteren en waren daarna eveneens weinig voorin te vinden.

Legia begon een stuk beter aan de tweede helft. De achterste linie stond niet langer tegen de eigen zestien aan te voetballen, maar schoof verder door richting de middenlijn. Op die manier creëerde het meer druk op Ajax. Daar kwam een enorme kans uit voort voor Legia. Jasper Cillessen bracht goed redding op een krachtig schot en ook de rebound hield hij op geweldige wijze uit het doel. Vervolgens was de goalie wel geklopt, maar vanaf een afstand van vier meter lukte het Michał Żyro om het leder over te werken.

Het was niet de laatste keer dat Cillessen een sta in de weg zou zijn. Even later keerde hij een inzet van dichtbij met zijn rechtervoet en tijdens een één op één duel met Michał Żyro kwam de international eveneens als winnaar uit de strijd. Legia was de gehele tweede helft de bovenliggende partij, maar wist dat uiteindelijk niet om te zetten in een treffer. Daardoor heeft Ajax zich een prima uitgangspositie verschaft voor de return volgende week in Polen.

Door: Robin Tibbe

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner